Рекордна глоба от 1,7 млрд. долара за банка JP Morgan

OFFNews 07 януари 2014 в 22:12 2900 0

Централата на банката в Ню Йорк.
Централата на банката в Ню Йорк.

Една от най-големите американски банки JP Morgan се съгласи да изплати безпрецедентната глоба от 1,7 млрд. долара, за да избегне съдебно преследване във връзка с финансовата „пирамида“ на Бърнард Мадоф.

Както пише Financial Times, това е най-голямата глоба, която някога е налагана на банка. През 2009 г. знаменитият финансов мошеник Бърнард Мадов бе осъден на 150 години затвор за измама, оценявана на стойност между 23 и над 65 млрд. долара в зависимост от това дали се изчислява с или без лихвите. В продължение на повече от 20 години именно JP Morgan е била основната банка на афериста.

По-късно през деня Ройтерс съобщи, че банката ще плати още 350 млн. долара като допълнително наказание, наложено от американските регулатори.
Според изявление, разпространено от Нюйоркската прокуратура, глобата е "най-голямото наказание за нарушение на Закона за банковата тайна".

Със споразумението, което все още е предмет на одобрение от съда, финансовите санкции за JP Morgan нараснаха до приблизително 20 млрд. долара през последните 12 месеца. Забележителната сума отдръпна много от инвеститорите и постави под натиск репутацията на банката, коментира специализираният сайт investor.bg.

Постигнатата сделка включва двугодишно споразумение за отлагане на съдебното преследване и урежда висящи разследвания на два банкови регулатора във връзка с пропуски в политиката на JPMorgan срещу прането на пари.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!