Рекорден брой цивилни са ранени при експлозии през 2023 г

OFFNews 09 януари 2024 в 10:15 467 0

Разрушения в Газа

Снимка Getty Images

Разрушения в Газа

122% е увеличението на цивилните смъртни случаи, причинени от експлозии през 2023 г., показва ново изследване, цитирано от Би Би Си. 

Според базираната в Обединеното кралство благотворителна организация Action on Armed Violence (AOAV) рекорден брой цивилни са загинали през изминалата година. 

Ръстът се дължи до голяма степен на войната, която се води между Израел и "Хамас" в Газа. Конфликтите в Украйна, Судан, Мианмар и Сомалия също допринасят за увеличението на смъртните случаи. 

Изследванията на организацията се използват от международни форуми като ООН. AOAV представят свои данни и пред парламента на Обединеното кралство.

През 2023 г. AOAV идентифицира най-малко 7 307 инциденти, свързани с експлозии по целия свят, в сравнение с 4 322, регистрирани през 2022 г.

Атаките са убили най-малко 15 305 цивилни, което представлява увеличение от 122% спрямо 2022 г. Още десетки хиляди са ранени.

AOAV описва войната в Газа като "основна причина за такова драматично увеличение" на цивилните жертви, което представлява около една трета от всички жертви в целия свят. 

Организацията регистрира 920 случая на използване на взривни устройства в Газа, в резултат на които са убити 9334 души. Според други оценки обаче загиналите са много повече. 

AOAV обяснява, че данните подчертават ясни тенденции в насилието чрез взривове. 

Войната в Израел, започнала на 7 октомври при атаки на "Хамас", допринася и за огромното увеличение на броя на регистрираните въздушни удари. Те са се увеличили с 226% през 2023 г. - 1694 са били през 2023 г., в сравнение с 519 през 2022 г.

Израел многократно е заявявал, че е предприел безпрецедентни стъпки, за да избегне цивилни жертви, включително издаване на предупреждения преди въздушни удари.

Благотворителната организация регистрира и значително увеличение в използването на наземни оръжия през 2023 г.

По целия свят държавните са отговорни за 77% от цивилните жертви, причинени от взривове. Според данните на AOAV Израел е нанесъл повече от 1000 атаки, което е довело до 12 950 цивилни жертви - загинали и ранени.

Русия е втора, като войната ѝ в Украйна е причинила 8351 цивилни жертви.

Продължаващите конфликти в Судан, Мианмар, Сирия и Сомалия също допринасят за увеличението на цивилни жертви, регистрирани от AOAV от 2010 г. насам.

Недържавни участници, включително екстремисти и забранени групировки, също стоят зад увеличаването на използването на експлозивни оръжия през миналата година. Въпреки това AOAV регистрира спад на броя на цивилните, убити от недържавни участници, с 8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика