Рекорден брой държави в НАТО постигат целта от 2% за отбрана

OFFNews 14 февруари 2024 в 16:05 1451 0

Йенс Столтенберг

Снимка ЕПА/ БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Рекорден брой държави от НАТО тази година за пръв път ще достигнат отбранителни разходи от 2% от общия им брутен вътрешен продукт (БВП), съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция преди заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел тази седмица.

"През тази година очаквам 18 съюзници да влагат две на сто от техния (национален) БВП в отбрана и това е нов рекорд", каза Столтенберг.

Той отбеляза, че 2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие.

"Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 милиарда долара за отбрана, миналата година отчетохме невиждано повишение от 11 на сто на тези разходи. От 2014 г. европейските съюзници в НАТО и Канада вложиха над 6 млрд. долара за отбрана", допълни Столтенберг.

Миналата година той предупреди, че целта от 2% трябва да се разглежда като задължителен минимум, а не таван, предвид повишените рискове за сигурността около войната в Украйна и други конфликти.

Генералният секретар на НАТО посочи още, че ще бъде обсъдено ускоряването на производството на боеприпаси и няма пряка военна заплаха за някой от съюзниците. Той каза, че разчита Конгресът на САЩ да одобри скоро помощта за Украйна. 

"Най-важният извод за НАТО от войната в Украйна е, че трябва да останем заедно. Подкрепата за НАТО е в интерес на националната сигурност на САЩ. В Конгреса на САЩ има широка подкрепа за алианса. Критиките не са към НАТО, а към съюзниците, които не харчат достатъчно за пакта. Това е основателно. Европейците и Канада трябва да харчат повече и добрата новина е, че те правят точно това", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!