Регулаторът в Русия вдига цената на природния газ за гражданите и промишлеността

OFFNews 09 ноември 2022 в 21:29 5081 5

Природен газ в Русия
Природният газ в Русия ще поскъпне с 8.5 в търговията на едро, цената на гражданите ще бъде съобразена с инфлацията.

Федералната антимонополна служба на Русия (ФАС) предлага увеличение на цените на природния газ на едро за всички потребители с 8,5% считано от 1 декември 2022 г., съобщи пресслужбата на ФАС.

По-рано днес Министерството на енергетиката на Руската федерация разясни пред журналисти, че поскъпването ще позволи „без добиването и транспортирането на газ за потребителите без прекъсвания“, а също така „ще създаде източници на финансиране на капитални разходи“.

Промяната ще засегне както населението на Русия, така и индустрията. Агенцията публикува съответния проект на руския федерален портал за проекторешения на регулаторни правни актове.

От пресслужбата на ФАС обясниха, че промяната в тарифите е мотивирана от прогнозата за социално-икономическо развитие. Регулаторът обещава, че няма да пипа газовите тарифи след това в продължение на година и половина до 1 юли 2024 година.

ФАС успокоява общественото мнение, че увеличаването на цените няма да доведе до намаляване на търсенето на газ. Обемът на доставките за потребителите от Руската федерация се планира да бъде увеличен, като се вземе предвид изпълнението на програмата за газификация. Тарифите за населението се променят в съответствие с данните за инфлацията в Русия, посочват от ФАС.

"По този начин газовата индустрия действа като определен амортисьор за намаляване на негативните последици, включително тарифите за комунални услуги, тъй като газът е основният източник за производството на топлинна и електрическа енергия", допълва регулаторът.

Предложението за индексиране на цените на газа на едро вече беше коментирано от Министерството на енергетиката. Министерството заяви пред медиите, че тази стъпка е необходима, за да се приведат постепенно цените газа до икономически обосновано ниво. По-специално, това щяло да спомогне за създаването на източници на финансиране за капиталови инвестиции.

Ведомството подчерта още, че определени категории потребители ще получат преференциални условия за заплащане на комунални услуги до 50%. Очаква се от 1 юли 2024 година цените да бъдат увеличение още веднъж със 7 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

10.11 2022 в 07:12

"„ще създаде източници на финансиране на капитални разходи“."

Знаем ги тия разходи какви са... Интересно, обаче, дали плащат дроновете на чалмалиите в рубли. ;)

8053

4

DARTH VADER

09.11 2022 в 23:21

ЗАКЪСАЛИ СА СИГУРНО И ВНАСЯТ СКЪПИЯ АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧНЕН ГАЗ...ЗАТОВА МИКСЪТ ИМ ИДВА МАЛКО СКЪП;)))

705

3

Деспин Митрев

09.11 2022 в 23:05

Eeeeee, нели е човекът в центъра на политиката в Русия? Айде, Западите правителства нехаят за народите си, ами източните? Те ще останат и без народи май...

1000

2

power@7479

09.11 2022 в 22:08

Тази пропаганда какво общо има с нас?

1236

1

БотоксПутю

09.11 2022 в 22:01

Нормално. Трябват денги за закупуване на оръжие и наемници.