Редуване на колите с четни и нечетни номера въвежда Атина

OFFNews 27 октомври 2021 в 15:36 2224 0

Гръцката столица Атина въведе нова система за движението на автомобилите в центъра на града, която предвижда редуване на коли с четни и нечетни номера.

Системата се нарича "Дактилиос" – пръстен, опасващ централната част на града и действа от 25 октомври 2021 г., съобщи българското МВнР

Автомобили с регистрационни номера, завършващи на четно число, имат достъп до центъра на Атина само в четни дни от месеца, а тези, завършващи на нечетни номера - само на нечетни дати.

По информация на българското посолство в Атина мярката важи от 07.00 ч до 20.00 ч. в дните от понеделник до четвъртък, а в петък – от 07.00 ч до 15.00 ч. Ограниченията ще бъдат в сила до август 2022 г., а при нарушения ще бъде налагана глоба от 100 евро.

Мярката предвижда няколко изключения.

Изключение се допуска за автомобили с чужда регистрация в рамките на първите 40 дни от влизането им на територията на Гърция. Удостоверяването на периода на престой на автомобила в Гърция се извършва чрез попълнения от собственика на автомобила PLF формуляр за влизане в страната.

От ограничението са изключени и електрическите и хибридните автомобили, тези на газ или пропан-бутан, но само фабрично произведени.

Мярката не се отнася и за автомобили, отговарящи на стандарта Евро 6, които отделят замърсители под 120 грама въглероден двуокис. Собствениците на такива автомобили могат да се снабдят с разрешение за свободно движение в градския център във вид на дигитална карта.

Изключения има и за товарни автомобили и камиони до 2,2 тона, автомобили на лекари и медицински персонал, хора с увреждания, обществени организации и дипломатически мисии.

Новите граниченията имат за цел да намалят екологичното замърсяване и задръстванията в централната част на града.

Засега не се предвижда в центъра на Атина да бъдат въвеждани пътни такси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови