Разузнаването в САЩ записало 151 млн. телефонни разговора за 1 г.

OFFNews Последна промяна на 03 май 2017 в 08:21 2038 3

Снимка Wikimedia

Американската Агенция за национална сигурност е събрала повече от 151 милиона записа на телефонни разговори, проведени в Америка миналата година. Това се е случило въпреки ограничението, наложеното от Конгреса, съобщава агенция "Ройтерс", като се позовава на годишния доклад на правителствената агенция.

Докладът е първият знак доколко е ефективен Законът за свободата от 2015 г., който ограничи събирането на телефонни записи и контактите на граждани, които САЩ и съюзнически разузнавателни служби подозират във връзки с тероризма.

АНС е събрала 151 милиона телефонни записа, въпреки че е имала разрешение от Американския съд за наблюдение на външните разузнавателните служби да шпионира само 42-ма заподозрени в тероризъм през 2016 г.

Агенцията започна да събира огромно количество от данни за телефонни разговори, за обаждащите се и отговарящите на обажданията, за телефонните номера, за часа на обаждането и продължителността му, но не и за съдържанието, от атентатите на 11 септември 2001 г.

От доклада не става ясно колко от записите са на телефонни разговори на чужди граждани и колко - на американци.

Служители на агенцията твърдят, че тези 151 милиона записа са много по-малко от процедурите, които бяха спрени, след като бившият директор на агенцията Едуард Сноудън разкри програмата за наблюдение през 2013 г.

Записваните хора не са 151 милиона, често обажданията са били от едни и същи телефонни номера, посочват от агенцията, но не уточняват броя на засегнатите хора.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21765

4

Victimized

03.05 2017 в 14:05

"А в Китай и Русия изобщо не са чували за подслушване."

Ей това седеругите са възможно най-ограничените човешки същества. Русия и Китай, никъде не претендират да бъдат пример за демокрация, човешки права, либерализъм и така на татък. САЩ го правят, и на основание на тези си твърдения, се месят в политиката на цял свят, свалят правителства заради нарушени човешки права и то обикновено с измислен претекст.
Монументалното лицемерие от тяхна страна, накара целия свят да ги мрази. И нещата няма да стават по-хубави ....

10355

3

neverland

03.05 2017 в 10:26

А после се сърдите на Цецо и го бъзикате, че бил уше :)
Еми явно такива са световните тенденции :)