Разузнаването на САЩ е неглижирало 'Хамас' след 11 септември 2001 г., разчитало е на израелските спецслужби

OFFNews 01 ноември 2023 в 14:29 2075 1

вестник
"Уолстрийт джърнъл"

Разузнаването на САЩ на практика престана да следи "Хамас" и други палестински бойци в годините след терористичната атака от 11 септември 2001 г., като насочи ресурсите си към издирването на лидерите на "Ал Кайда" и ИДИЛ. Това съобщи "Уолстрийт джърнъл" с позоваване на американски служители, запознати със ситуацията в Близкия изток.

Според източниците на вестника "Хамас" никога не е заплашвала пряко САЩ и Вашингтон е бил уверен, че израелските служби за сигурност ще могат да открият всяка заплаха. Сега, когато повече от 30 американски граждани са загинали, а други 10 са изчезнали, някои служители смятат, че американските разузнавателни служби са преценили погрешно заплахата за националната сигурност на страната.

"Ако говорим за грешки на разузнаването, които наистина са предимно на Израел, мисля, че ние също трябва да споделим част от вината за пропускането на това събитие (подготовката за нападението срещу Израел)", казва пенсионираният служител на ЦРУ Марк Полимеропулос.

Малко преди атаката на "Хамас" съветникът на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Близкият изток не е готов за нова война.

"Ситуацията с израелско-палестинският конфликт остава напрегната, особено на Западния бряг, но в условията на сериозни разногласия успяхме да намалим степента на конфликта в Газа и да възстановим пряката дипломация между страните след години на нейното отсъствие", пише Съливан в списание Foreign Affairs, чиято онлайн версия по-късно беше редактирана.

Източници на вестника твърдят, че през последните години разузнавателните ресурси на САЩ са насочени повече към Китай и по-малко към Близкия изток.

"Реалността е такава, че не разполагаш с ресурси за събиране на информация, която да използваш по целия свят", казва друг бивш служител на службата за борба с тероризма, като добавя, че САЩ трябва да поемат "малки рискове", като разчитат на партньори.

Някои обаче отхвърлят подобна критика, според тях американските разузнавателни служби от години се подготвят по подходящ начин за борба с "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки