Разузнавачи и експерти: Украйна спря контранастъплението

OFFNews 19 юни 2023 в 14:46 13887 10

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Според шефа на естонското военно разузнаване, през следващите 7 дни украинците ще търсят слабите места в руската отбрана.

„През следващите седем дни няма да видим никакви офанзивни действия в Украйна“, заяви полковник Марго Гросберг, ръководител на разузнавателния център на армията на Естония, цитиран от националната радиотелевизионна компания ERR. Според военни анализатори, украинските командири са взели решение временно да спрат контранастъпателната операция, която започна в началото на месеца и беше потвърдена официално от Володимир Зеленски на 10 юни.

На брифинг в Министерството на отбраната на Естония в петък Гросберг заяви, че „Инициативата очевидно е в ръцете на въоръжените сили на Украйна, което означава, че те трябва да изберат времето, мястото и средствата, с които ще атакуват частите на врага“ и предупреди, че руснаците ще се опитат максимално да неутрализират силите на украинската армия с използването на всичко, с което разполагат: артилерийски огън, минни полета, а също и атаки по въздуха.

Има очевидно разминаване в очакванията на цивилните по отношение на украинското настъпление и погледът на военните върху бойното поле и шефът на военните разведки на Талин обяснява това размиаване. По думите му, когато възниква въпросът защо украинската контраофанзива изглежда от цивилна гледна точка и според медийните съобщение мудна и отнемаща дълго време, то от военна гледна точка всичко е напълно логино, защото руската страна е имала много време време за укрепване на фронтовата линия в окупираните територии на Източна Украйна.

„По същество Руската федерация прекара последните девет месеца в изграждане на своите отбранителни съоръжения. По отношение на провеждането на класическа настъпателна операция, където доктрината гласи, че нападателят се нуждае от числено предимство три към едно в личния състав и оръжия, за съжаление украинците нямат такова предимство в момента“, казва разузнавачът.

„Напротив, продължава той, съотношението на силите е приблизително едно към едно. По тази причина и за да не поемат излишни рискове, украинците подхождат към операцията по-методично, по-внимателно и тихо, тъй като и човешки, и технически ресурси по същество струват „теглото си в злато“. Марго Гросберг коментира и спекулациите на руските пропагандисти, за това, че получената от Украйна западна военна техника е била унищожена в хода на започналото настъпление. Според него в досегашните операции украинците са изгубили под 10 процента от оборудването, предадено от Запада.

Твърденето на естонския разузнавач за пауза в украинските атаки съвпада с анализ, представен в „Уолстрийт джърнъл“, според който, генералите в Киев са спрели настъплението за да преоценят тактиката за по-нататъшните си действия.

Третото потвърждение идва от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) за мащаба и подхода към локалните контраатаки на ВСУ в южната и източната част на Украйна. Екипът на ISW в няколко отделни рапорта коментираше, че Украйна все още не е ангажирала по-голямата част от наличните си сили в контранастъплението срещу руснаците и все още не е разгърнала основните си боеспособни части.

Както подчертават експертите на ISW, оперативните паузи са честа характеристика на големи настъпателни операции и не означават край на украинската контранастъпление . В понеделник сутринта заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр обяви поредни успех на украинските въоръжени сили на бойното поле - ВСУ отвоюва от руските сили Пятихатки в Запорожието, където се водеха ожесточени боеве.

„По време на двуседмични настъпателни операции в посока Бердянск и Мелитопол , за определен период от време частите батальона „Таврия“ освободиха 8 населени места: Наводаривка, Левадне, Старожеве, Макаровка, Благодатне, Лобково, Нескучне, Пятикатки “, написа Маляр. Според информацията, предоставена от заместник-министъра на отбранат, ВСУ са напреднали на дълбочина 7 километра, като са освободили територия с площ близо 113 квадратни километра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

11

Минал Заминал

20.06 2023 в 19:39

Невероиятно ! Все още се дискутират неща като пропаганда и излъган народ . Ха, ха, ха ! Компетентните тук, моля да напишат КОЛКО българи познават, които вярваха в светлото комунистическо бъдеще ?! Ама сериозно ! Пропагандата е за умствено недоразвити поданици и най вече капан по линията доносник - милиционер, за ликвидиране на инакомислещите. Тъпаците от инакомислещите бързо престанаха да дрънкат и коментират, ясно защо. Мнозинството, матрияла, народа си траеше и трае, за да няма лични проблеми. Както сега в русия. Иначе лагери, затвори, олово, новичок и т.н.

-529

10

6екеr4о

20.06 2023 в 11:20

Уважаеми dolivo, позволявам се да Ви опонирам - чекистите от НКВД са обучавали войските на СС в Германия как се изгражда и експлоатира концлагер, все пак са били двадесетина години напред с опита!

В никакъв случай не се опитвам да омаловажавам злодеянията на хитлеризма, но трябва и да си дадем сметка, че азиатската сатрапия е била най-влудяващо кървавата!?!

22548

9

dolivo

19.06 2023 в 20:44

Внимавайте с методите, които желаете за решаване на проблеми, защото "като погледнеш в бездната, тя поглежда в теб също", казал някой мъдър човек.

Трудно ще е да дадем урок на Русия без геноцид.

Не значи, че трябва да се отказваме.

22548

8

dolivo

19.06 2023 в 20:41

Джони, за нещастие, в природата на всеки човек е и да е добър и зъл.

https://bigthink.com/the-past/ss-hitler-nazi-germany-evil/ поразгледай тука.

Има си процедури, които дехуманизират човека цел , и само да не ти се налага да попадаш в такъв бизнес или такава страна.

Руснаците , и в частност КГБ, си имат собствен принос, не са взели всичко от Германците.

А за това , че наслоената с жертвеническо мислене руска история влияе на културата, това е ясно. Оттам и отскока в другата крайност, грандоманията "като руски цар", предимно използващо се от стотици години при хвърляне на човешки живот на вятъра.

Изтриването на тази карма натрупана в руската култура е най-трудно.

И България боледува от жертвеничество, и грандомания в тънък унисон...

2073

7

Johnny B Goode

19.06 2023 в 20:22

Излъгани били от пропагандата горките хорица, иначе били добри викаш...
Те и нацитата едно време не били лоши хора, ама се подлъгали по Хитлер. И рашистите и те божи кравички, ама се подлъгали по пропагандата за Путин за СуперУлтраВелика Русия.
Как пък така не се подлъгаха тези добри хорица да станат будисти например, или пък последователи на Ганди?

Докато си намираме оправдания да оправдаваме ЗЛОТО, то ще съшествува.

12078

6

edin slep

19.06 2023 в 19:17

Иван Грозни, тези хора масово са излъгани, не да лоши, но от години ги задушава пропагандата и те вярват.

12078

5

edin slep

19.06 2023 в 19:15

Едва ли ще има пробив, като миналата година при Харков. Иска ми се да пробият и да стигнат Азовско море, а не за седмица по 6-7 километра...

2550

4

alfakentavur

19.06 2023 в 16:25

Рашистите още ще клекнат. Има време.

-2175

3

IvanGrozn

19.06 2023 в 15:20

Трябва да вземем пример от украинците и бавно и полека без много разход на жива сила да изтр... , пардон, да се справим с, всички изражденски/руски уроди в България.
 
X

Да помогнем на украинските деца!