Разследват вдовицата на Пиночет за мошеничество

OFFNews 19 август 2016 в 15:40 5206 1

Снимка Wikimedia

Лусия Ириарт - вдовицата на чилийския диктатор Аугусто Пиночет, се разследва за това, че е ограбила Чили с милиони долари чрез продажбата на ключови държавни имоти.

Доклад на чилийски прокурори обвинява 91-годишната Ириарт в източването на фондове от неправителствената организация, която е ръководила - CEMA Чили, за да плаща разходите на генерал Пиночет във Великобритания, където той живееше под домашен арест след задържането му през 1998 г.

Чилийският министър на публичната собственост Виктор Осорио заяви пред британския в. "Гардиън", че прокурорите се подготвят да повдигнат официално обвинения за присвояването на милиони долари държавни средства чрез CEMA Чили.

Ириарт ръководи организацията в продължение на 42 години. През този период са продадени десетки държавни имоти, които са били дарени на фондацията. Чилийските власти казват, че печалбите от продажбите са били прехвърлени в чужбина или просто са "изчезнали".

Спорните трансакции включват прехвърлянето на 100 000 щатски долара на Ириарт в Лондон, докато съпругът ù е под домашен арест. През 1998 и 1999 г. са направени са два превода от по 50 000 долара.

Фондацията CEMA Чили е основана през 1954 г. с цел да подпомага благотворителната дейност на първите дами на страната. Ириарт поема управлението ù след кървавия военен преврат през 1973 г., който издига съпруга ù на власт. Тя подаде оставка миналата седмица.

През юли чилийската полиция обискира главния офис на организацията в Сантяго, като копира данни от компютрите и търси счетоводни записи. Въпреки многократните запитвания от фондацията отказват да коментират случилото се.

Смята се, че печалбите от продажбите на имоти надхвърлят сумата от 10 милиона долара, но разследването е затруднено поради факта, че повечето документи от периода преди 1996 г. са изчезнали. Следователите описват състоянието на счетоводството на фондацията като "хаотично". Много имоти са описани на стойност от едва 1 долар, но един е бил продаден за 1.2 милиона долара.

"Много е трудно да се установи къде са били депозирани парите на CEMA. Няма информация какво се е случвало с парите за 10 или 15 години. Има много липсващи пари и много липсваща информация", казва Алехандра Матус, автор на биографията бестселър на Ириарт.

Прокурори подозират, че парите от печалбите от продажбите на имоти може да са били изпрани чрез Riggs Bank, където семейството на Пиночет е държало 8 млн. долара в десетки тайни сметки.

До момента разследващите са установили четири трансфера между сметки в Riggs Bank и CEMA Чили.

През последните години от живота си Пиночет беше разследван за укриване на данъци, но CEMA Чили не беше обект на особено строг контрол. При управлението на Ириарт CEMA стана политически силна, с милиони членове и военна структура на управление. В Борда на директорите имаше само три места - за трите дъщери на Пиночет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови