Разследват корупционна схема за помилване от Тръмп

OFFNews Последна промяна на 02 декември 2020 в 09:51 2272 0

Министерството на правосъдието на САЩ разследва предполагаема корупционна схема, в която "значително политическо дарение" се е предлагало в замяна на президентско помилване и отменяне на присъда.

Това се вижда от съдебни документи, огласени вчера от главния съдия Берил Хоуъл от федералния окръжен съд във Вашингтон, предаде БТА.

В досие от август, съдържащо 20 страници се забелязва сериозна редакция. В него липсват имената на заподозрените участници в схемата. Но се посочва, че най-малко един от тях е адвокат и че е търсено помилване за лице, осъдено за федерално престъпление.

Според правосъдното министерство става дума за две лица, действали в "тайна лобистка схема", която е целяла да убеди висши служители в Белия дом да издействат помилване, без тези лица да са регистрирани като лобисти.

Съдията Хоуъл е трябвало да прегледа няколко терабайта данни от 50 цифрови устройства, вкл. айфони, айпади и харддискове, иззети от правоохранителните органи в хода на разследването.

Новината идва дни, след като американският президент Доналд Тръмп помилва своя бивш съветник по националната сигурност Майкъл Флин, признат за виновен по обвинение, че е излъгал пред ФБР за контактите си с руски представители.

"Нито един правителствен служител не е "предмет или мишена" в разследването в САЩ за предполагаемата схема за парични дарения за Белия дом в замяна на помилване от президента на осъдени лица", заяви снощи източник от правосъдното ведомство, пожелал анонимност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови