Разследване на чешката полиция: Бабиш е замесен в схема за злоупотреби с евросредства

OFFNews 31 май 2021 в 19:01 2248 0

Снимка архив

Чешката полиция настоява за повдигане на обвинени срещу министър-председателя Андрей Бабиш за предполагаема измама, свързана със злоупотреба с европейски субсидии, съобщава Асошиейтед прес.

Искането на чешките власти идва на фона на приключило разследване за възможното участие на Бабиш в измама за 2 млн. долара. Решението за повдигане на обвинение ще бъде взето от прокурорите. 

Преди две години чешката полиция отново настояваше за повдигане на обвинение срещу Бабиш, но това искане беше отхвърлено от главния прокурор Павел Земан с мотива за липса на достатъчно доказателства.

Чешкият министър-председател отрича обвиненията.

Миналата седмица ЕК публикува доклад от одит, който потвърди, че Бабиш е в конфликт на интереси заради холдинга му Агроферт, който е получавал средства по европейски програми. Той прехвърли холдинга на тръст, след като стана премиер през 2017 г., но според одита той е останал реалният собственик. През 2018 г. компанията е получила около 70 млн. евро по европейски програми.

В края на 2019 г. ЕК реши, че Чехия трябва да върне върне субсидии в размер на стотици милиони крони. Причината отново е близостта на премиера до компании, които са бенефициенти на такива средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови