Разследване: Как семейството на главнокомандващия Салюков превърна патриотизма в бизнес

OFFNews 24 март 2023 в 15:29 6214 3

Салюков

Снимка ТАСС/Архив

Ген. Олег Салюков на Червения площад.

Докато руската армия търпи огромни загуби в жива сила в Източна Украйна, военните части започват да се подготвят за обичайното голямо събитие на руското министерство на отбраната през годината - парадите по случай Деня на победата на 9 май. Те ще се проведат в цялата страна, като основният военен парад - на Червения площад в Москва - ще бъде командван за десети пореден път от армейски генерал Олег Салюков, главнокомандващ сухопътните войски и началник на Московския териториален гарнизон. А семейството му ще печели пари от организирането на многобройни патриотични и военни празненства, сочи разследване на Би Би Си.

Ден на отворения люк

На 1 октомври 2022 г. руската армия изоставя град Лиман в Донецка област: "Поради заплахата от обкръжение съюзническите войски бяха изтеглени от селището Красный Лиман на по-благоприятни позиции", заяви тогава генерал-полковник Игор Конашенков.

Танкистите, мотострелците, артилеристите и сигналистите, които се оттеглят от Харковска област, са все части на сухопътните войски, които са гръбнакът на руската армия. Сухопътните войски наброяват над половин милион души и през последните 9 г. се ръководят от армейски генерал Олег Салюков.

Поредицата от поражения за руската армия, започнала в началото на септември, принуди президента Владимир Путин да обяви частична мобилизация в Русия, а изоставянето на Лиман беше още по-болезнено, защото ден преди това, на 30 септември, руският лидер проведе церемония в Кремъл, на която обяви присъединяването на Донецка, Запорожка, Луганска и Херсонска област към Русия.

Докато руските войски бързо се изтеглят от Харковска област, Святогорск и Лиман, паркът "Патриот" край Москва се подготвя за честване на Деня на сухопътните войски.

Денят на отворените люкове. Снимка: MIL.RU

В телеграма на Владимир Путин, публикувана на сайта на Кремъл сутринта на 1 октомври 2022 г., се казва: "Настоящият личен състав на сухопътните войски се стреми да бъде достоен за своите предшественици". Министърът на отбраната Сергей Шойгу също ги похвали: "Военнослужещите от съединенията и военните части ефективно изпълняват възложените им отговорни задачи и действат координирано и решително".

На московчани и жителите на Московска област, които в този ден щяха да посетят парк "Патриот", бяха обещани следните забавления: ден на отворените люкове на музейния обект № 1 (тогава посетителите могат да влязат в танк), детски танкодрум, армейски тренажори за управление на различна военна техника и "гвоздеят на програмата" - транспортьор МТ-ЛБ със старинно зенитно оръдие от 50-те години.

Когато празникът приключи, туристическият портал на правителството на Московска област съобщи на 3 октомври, че на празника са присъствали повече от 5000 души: "Денят започна с богослужение в Главния катедрален храм за Въоръжените сили на Русия, на което присъстваха военни", се казва в сайта на правителството на Московска област. - След това на Соборния площад започна концерт, на който свириха музиканти от ротата на почетния караул и оркестъра на Преображенския полк.

Почти половин година по-късно, на 2 март 2023 г., руските информационни агенции разпространяват тревожната новина за голяма група украински диверсанти, проникнали в Брянска област. В същия ден роднини на мобилизирани мъже от Иркутска област, които дотогава вече са отправили три обръщения към властите на различни нива за това, че са хвърлени в самоубийствен щурм срещу украинските позиции край индустриалната зона Авдийвка, съобщават, че почти целият полк е загинал и "от полка не е останало нищо".

А в Дома на киното в Москва на 2 март е планирана празнична вечер за хиляда гости, озаглавена "Патриотите на Автодора". Поканените бяха посрещнати от военен оркестър във фоайето и ансамбъл "Юнармия" на сцената. Присъстваха генерал-лейтенант Сергей Кобилаш, главнокомандващ на руската Далечна авиация, Виктор Лизвински, заместник-главнокомандващ на Сухопътните войски, Николай Овсиенко, заместник-председател на РВИО, Андрей Медведев, депутат от Московската градска дума и служител на ВГТРК.

"Повече от 1000 служители на Държавния институт за автомобилни пътища гледаха на голям екран документалния филм "Територия", който разказва за работата на специалистите от Московския градски комплекс, участващи във възстановяването на анексираните територии на Русия", съобщи пресслужбата на Държавния институт за автомобилни пътища за събитието на 6 март. На гостите бяха връчени грамоти и възпоменателни плакети "От признателния народ на ДНР" и "От признателния народ на ЛНР".

Празненствата в Дома на киното и парка "Патриот" край Москва бяха организирани от организаторката - смугла, красива брюнетка с чанта Burberry на рамо, изпълнителен директор и собственик на агенция HQ, Дина Салюкова, снаха на армейския генерал и командващ руските сухопътни войски Олег Салюков.

Ще изготвим всяка концепция

HQ Agency (HQ Agency LLC) е създадена през 2016 г. Офисът ѝ се намира на половин час път с кола от елитния жилищен комплекс на Мичурински проспект, където Дина Салюкова живее със съпруга си и е член на местния хаус чат.

Тя съчетава работата си в агенцията, организираща търговски събития, с длъжността си на зам.-началник на отдела за връзки с обществеността на Държавното учреждение "Автомобилни пътища", за което се правят част от тези тържества.

Агенцията се позиционира като "динамично развиваща се компания за бизнес събития" и обещава на клиентите си: "Тясното сътрудничество със съответните държавни структури позволява да се установи диалог между бизнеса и властта".

Дина Салюкова може да бъде много убедителна. Снимка: AVTODOR

На портала за обществени поръчки е публикувана само една обществена поръчка, спечелена от агенцията на търг през 2018 г. - за организиране на участието на кметството на Москва в международни изложения за 435 000 рубли. През есента на същата година Единният център за информация и фактуриране към кметството, който събира таксите за жилища и комунални услуги от московчани, купува 500 флаш памет и 305 дървени кутии на стойност около 900 000 рубли от Салюкова като "единствен доставчик" без търг.

През септември 2018 г. обаче агенцията организира и фестивала на британската бира "Червената лисица" в Новокосино като част от честванията на Деня на Москва. През 2019 г. агенцията организира един от етапите на Общоруския фестивал за пестене на енергия по случай 20-годишнината от Деня на пътните работници, като доклади за тези чествания са достъпни на сайта на централата на агенцията.

Агенцията поддържа особено близки отношения с МГИМО, властите на Тулска област и Министерството на отбраната. Дните на МГИМО в Тулска област през май 2019 г. бяха съпроводени с голям концерт в центъра на града; през септември същата година на територията на МГИМО бе открит паметник на Лев Толстой от губернатора Алексей Дюмин; отделна фигура на агенцията са корпоративните събития в Патриотичния парк на Министерството на отбраната край Москва.

За да провери публично достъпната информация, Би Би Си се е обадила на генералния директор на агенцията Дина Салюкова, като се представи за регионален служител, който се интересува от провеждането на серия от патриотични събития в своя регион.

"Трябва да разберете от какво се нуждаете. Какъв формат, колко гости, къде ще се проведе, концепцията ще се формира по това. Патриотични акции се провеждат постоянно, ние сме ангажирани в тази насока - няма въпроси. Трябва да се разберете за формата и бюджета, а ние ще изготвим всякаква концепция, която ви е необходима", обясни Дина Салюкова по телефона.

За да не изгуби нов потенциален клиент, след известно време самата Дина Салюкова се свърза с Би Би Си по WhatsApp и обясни защо на сайта на агенцията не се споменават събития, свързани с армията, въпреки че конкурентното предимство на нейната компания е високо: "Патриотизмът не винаги е желано да бъде показван. Министерството на отбраната и аз сме много близки. Бих казала дори, че сме твърде близки".

По думите ѝ празненствата по случай Деня на армията в парк "Патриот" са организирани от екипа на агенцията през последните 4 г.: "Целият екип на организацията първоначално беше събран от отделите за събития на парк "Патриот" и центъра "Авангард". Аз бях заместник-ръководител на център "Авангард" - стартирах го от нулата и прекарах 10 месеца в провеждането на безброй патриотични събития с Шойгу и Путин".

В подкрепа на думите си Салюкова изпрати извадка от заповед на министъра на отбраната Сергей Шойгу "Награждаване с грамота за заслуги на Министерството на отбраната. За съдействие при решаване на задачите, възложени на въоръжените сили на Руската федерация" на Д. Г. Салюкова от 19 юли 2021 г.

Автономният нестопански образователно-методически център за военно-патриотично възпитание на младежта "Авангард" е създаден през 2019 г. от кметството на Москва, правителството на Московска област и Министерството на отбраната. В началото властите на двата региона отпуснаха по 2 млрд. рубли за центъра, а военното ведомство отдели 28,5 хектара в парк "Патриот" край Москва. Министерството на отбраната пряко финансира тази федерална институция - паркът е построен с бързи темпове за форума "Армия-2015".

През 2015 г. началникът на Генералния щаб на Сухопътните войски Олег Салюков за първи път реши да празнува деня на тези войски в парк "Патриот" и обеща да използва площите му "в максимална степен" "за организиране на мащабни мероприятия". По това време в парк "Патриот" работят както синът му Дмитрий (отговарящ за изложбите, маркетинга, рекламата, взаимодействието с историческите клубове), така и снаха му Дина - едва през 2015 г. младите се женят.

"Накратко, ние можем да направим всичко", заключава изпълнителният директор на HQ Agency.

И тогава започва надпреварата с плъхове

Дина Салюкова има няколко акаунта в Instagram в забранената в Русия социална мрежа с идентични снимки от сватбата си, шофирането на автомобил и пътувания до Швейцария, Нидерландия и Дубай.

Всяка година, ако се съди по снимките, двойката присъства на репетиции и паради на Червения площад.

Дмитрий Салюков е роден през 1982 г. в Димитровград, Уляновска област, където баща му учи във висше танково училище.

През 2004 г. Салюков-младши завършва Хабаровската държавна академия по икономика и право със специалност "Управление при кризи". По това време баща му служи в Далекоизточния военен окръг - първо като началник на щаба и командир на 35-а армия, а след това като командир на целия окръг.

От биографията на Дмитрий Салюков и данните от Единния държавен регистър на юридическите лица следва, че още преди да завърши академията, той се опитва да се занимава с бизнес в Хабаровск, а след като баща му се прехвърля в столицата, е съсобственик на Екзотичен парк с редки животни на 47-ми км на Калужката магистрала в Нова Москва.

"Приятен, активен млад човек", спомня си за Дмитрий Салюков един от бизнес познатите му.

Съсобственик на Екзотичния парк е Алексей Волков, бивш началник на отдела на Росселхознадзор за Москва и Московска област. Той и Салюков-младши са работили заедно и в "Патриот парк", където Волков е назначен за зам.-директор по икономиката и развитието. Скоро той е задържан от ФСБ и осъден от Басманния съд в Москва на 7 г. затвор за изнудване, като обещава да уреди дела с московския прокурор срещу пари.

Според материалите по делото, публикувани в медиите, Волков също е бил добре познат със Салюков-старши: например изпратил покана за юбилейното парти на генерала в ресторант Le Marais.

През 2010 г. Олег Салюков е назначен за зам.-началник на Генералния щаб от президента Дмитрий Медведев и няколко години по-късно става собственик на 95 кв. м апартамент в елитна сграда в Оружейния переулок в московския квартал Хамовники, където негови съседи са генерал-полковник Андрей Картополов, ръководител на Комитета по отбрана на Държавната дума, генерал-полковник Игор Конашенков, председател на Министерството на отбраната, и Сергей Кобилаш, началник на далечната авиация.

Изданието "Инсайдър" (признато в Русия за "чуждестранен агент" и "нежелана организация"), позовавайки се на извлечение от "Росрестър", съобщава, че държавата е подарила на генерал Салюков апартамент за 70 млн. рубли.

Синът на Салюков постъпва на държавна служба за първи път през 2010 г. Той започва кариерата си в същата държавна агенция, с която успешно си сътрудничи съпругата му - МГИМО (У) на руското външно министерство. Там Дмитрий Салюков оглавява отдела за изследователски проекти и действа като военен експерт - помага на ректора на МГИМО Алексей Подберезкин да анализира "сценариите на стратегическото развитие, войните и военните конфликти през XXI век" и самостоятелно разсъждава върху връзките между "националния човешки капитал, военнопромишления комплекс и аерокосмическата отбрана.

"Залагането на военна сила в политиката под каквато и да е форма неизбежно означава акцентиране върху военното превъзходство, което през XXI в. се определя не толкова от количеството оръжия, военна техника и личен състав, колкото от качеството на оръжията и военния персонал, както и на вземащите военни и политически решения", пише Салюков-младши в статията си за човешкия капитал в ДИК и аерокосмическата отбрана.

През август 2013 г. Салюков-младши и бъдещата му съпруга Дина стават съсобственици на ООО "Монтажспецстрой", която се ръководи от бащата на Дина - Георги Погосян. Веднага след като той им предоставя своя 50% дял, тази компания печели четири търга на Главното управление на инженерните работи (ГУИР) № 2 към федералната строителна агенция Спецстрой, която е под юрисдикцията на Министерството на отбраната.

ГУИР строи полигон на Центъра за бойна подготовка на сухопътните войски в Мулино, Нижегородска област, където Министерството на отбраната възнамерява да създаде лазерен таг (лазерна система за симулация на бой) по примера на германския Бундесвер. През юли 2013 г. германците са готови да изпратят оборудване в Мулино (за него вече са платени 50 от общо 120 млн. евро), но инсталацията се бави заради продължителните руски строителни работи - военните трябва да построят "град" и "селище" с железопътна гара на полигона, но изостават с една година от графика.

В тези темпове компанията на сина на генерал Салюков печели правото да достави бетон, специално оборудване и работници на Мулино за обектите "Битката за града" и "Битката за градчето 1" през септември и ноември 2013 г. След като получават тези договори, собствениците решават дискретно да се отърват от самата фирма, тя е обединена с регистрираното в Казан ООД "Делфин" - популярна на пазара схема за закриване на фирма без проверки, при която правоприемникът отговаря за предишните ѝ задължения и дългове. Вече в Татарстан правоприемникът, погълнал едновременно десетина базирани в Москва фирми, се е самоликвидирал.

През май 2014 г. генерал Салюков пое сухопътните войски, а фирмата на сина му, която спечели пари от изграждането на полигон за обучение на тези войски, прекрати дейността си.

Но историята на "Монтажспецстрой" не свършва дотук. През 2018 г. Хорошевският районен съд в Москва разгледа наказателното дело на Юрий Гребцов, заместник-началник на ГУИР № 2 по икономика и финанси. Съдът установи, че Салюков-младши и неговите партньори са били допуснати до участие в търгове за военно строителство по незаконен начин. Монтажспецстрой не е разполагал с оборудване, работници и опит, освен участието в благоустрояването на луксозната вилна зона "Капитолий" край Москва за 13 млн. рубли.

Освен това не е имало оферти за услугите на ГУИР и за самите услуги, от чието изпълнение е зависела действителната им цена. Въпреки това възложителят е платил на "Монтажспецстрой" максималната сума по всичките четири договора, а по един от тях дори два пъти (твърди се, че е трябвало да бъде изменен) - общо почти 25 млн. рубли.

Загубата на тази сума е имала малък ефект върху финансовото състояние на военното строително управление, се казва в одиторския доклад. По това време полигонът за сухопътните войски, оглавявани от генерал Салюков, вече е струвал над 4 млрд. рубли, а военните са загубили 50 млн. евро, платени за германско оборудване заради санкциите (на полигона в Мулино сега се обучават мобилизираните за войната с Украйна - властите на Нижегородска област са купили легла за тях).

Гребцов е осъден условно на 4 г. затвор за това, че е използвал правомощията си, "за да извлече ползи и облаги за себе си и за други лица". Пострадалата структура на "Спецстрой" не се е опитала да събере от никого обезщетение в размер на 25 млн. рубли. Още по време на войната са освободени къщата в Барвиха край Москва, недвижими имоти в Москва и автомобилите BMW X5 XDRIVE25D и Lexus LX570, принадлежащи на Гребцов.

Синът на генерал Салюков, неговата съпруга и тъст, бившият генерален директор на "Монтажспецстрой", както и други двама съсобственици, не трябваше да плащат или да отговарят по делото - всички те се явиха в съда като свидетели. Според присъдата Салюков-младши е дал показания, че не е знаел нищо за сделките на дружеството и не е получавал никакви пари "или други ценности" от тях.

Самият той по това време вече е градил кариера като чиновник в столицата. От 2017 г. Дмитрий Салюков е зам.-ръководител на Московските държавни автомобилни пътища, където все още работи съпругата му. По същото време семейството, с подкрепата на кметството, организира форум за туристическия бизнес "Пътуване в Русия" - съпругът оглавява организационния комитет, а съпругата му, като генерален продуцент, привлича спонсори.

На 16 юни 2020 г. със заповед на кмета на Москва Сергей Собянин Салюков-младши е назначен за зам.-префект на Северозападния административен окръг на Москва. От 2015 г. префект на Северозападния административен окръг е полковникът в оставка Алексей Пашков.

В качеството си на негов заместник Дмитрий Салюков контролира транспорта, комуникациите и гаровото строителство.

"Той се занимава със събарянето на гаражи, лично пътува, за да се бори с жителите, защото всички искат те да не бъдат събаряни. Среща се с хората, разказва им някакви приказки, след това води пътни работници, а те плъхове там: продават портите за скрап", разказва за работата на Дмитрий Салюков един от общинските депутати, който познава лично чиновника. - Виждал съм го, защото жителите ме канят, когато ги събарят. Първо казва, че гаражите не принадлежат на това място, а след това започва да псува".

Депутатът напомня, че бюджетът на Московска област е около 5 млрд. рубли, така че позицията на зам.-префект е чудесна отправна точка за по-нататъшна кариера във федералните власти. Смисълът на работата на средното ниво в изпълнителната власт в Москва, според източника на Би Би Си, е изгодно разпореждане с градските ресурси: "Никакви интереси на жителите, никакви разговори за целесъобразност, всички префекти и техните заместници мислят само за инвестиции - да съборят гаражите, да продадат парче земя на предприемач, за да може той да построи нещо там и всички да спечелят".

Декларациите за доходи на Дмитрий Салюков за 2021 г. показват четири къщи с площ над 1000 кв. м и пет парцела земя - общо 2 хектара. Семейството му е имало два апартамента с площ от 95,7 и 85,6 кв. м в Москва. През годината преди войната в Украйна Дмитрий е декларирал 12,3 млн. рубли, а съпругата му Дина - 8,3 млн. рубли, като общо са спечелили над 20 млн. рубли.

Към 2019 г. баща му придобива и земя с обща площ от 0,45 хектара - през тази година той печели 10,2 млн. рубли (съпругата му - около 200 хил. рубли), според последната публикувана декларация на генерала - година по-късно доходите "в цивилния живот" на семейството на сина му са 1,5 пъти по-високи.

Ген. Салюков с президента Владимир Путин. Снимка: AVTODOR

Руското министерство на отбраната не разкрива доходите на военните командири с по-късна дата. В края на миналата година Владимир Путин разреши изобщо да не се публикуват декларациите на държавните служители по време на война.

Приключенията на "царицата на полето"

На 11 януари 2023 г. президентът Владимир Путин назначи Валерий Герасимов за командващ руските войски в Украйна и направи негови заместници досегашния командващ, главнокомандващия на Космическите войски Сергей Суровикин, заместник-началника на Генералния щаб генерал-полковник Алексей Ким и главнокомандващия на Сухопътните войски, началника на Московския гарнизон генерал Олег Салюков.

Още на следващия ден Салюков пристигна в Беларус, където инспектира "военните части и подразделения на руския компонент на регионалната група войски (силите), разположени на полигони" - на фона на многобройните публикации в големите западни медии, че Русия може би отново подготвя нападение срещу Киев от територията на своя основен съюзник.

На 14 март, заедно с губернатора Александър Богомаз, Салюков вече е инспектирал граничните райони на Брянска област, чиято защита генералът обещава да засили.

Олег Салюков става началник на сухопътните войски през май 2014 г. Неговият предшественик, генерал-полковник Владимир Чиркин, беше уволнен заради наказателно дело, свързано с подкуп от 20 000 долара. През август 2015 г. генерал Чиркин е осъден на пет години затвор в наказателна колония, но няколко месеца по-късно наказанието му е заменено с глоба от 90 000 рубли и са върнати всичките му награди.

Салюков е заемал поста по-дълго от който и да е от предшествениците си в историята, включително маршалите Жуков, Конев и Малиновски; през цялата си кариера е получавал редовни ранни повишения, а когато през февруари 2019 г. му е присъдено званието армейски генерал, което в момента е най-високото звание в руските въоръжени сили, информационните агенции отбелязват, че "армейски генерал се появява в Русия за първи път от 2015 г. насам".

Салюков далеч не се занимава само с военни въпроси. Когато през март 2021 г. правоохранителните органи задържат губернатора на Пензенска област Иван Белозерцев, вестник "Комерсант" пише: "Губернаторът е смятан за човек, който е получил поста си благодарение на министъра на отбраната Сергей Шойгу. Иван Белозерцев е учил в Уляновското танково училище заедно с Олег Салюков, настоящия главнокомандващ на Сухопътните войски. Двамата поддържат топли отношения и генерал Салюков препоръчва г-н Белозерцев на министър Шойгу, който съдейства за това назначение. На 17 март съдът в Москва започна разглеждането на делото на Белозерцев по обвинения във вземане на подкуп в особено големи размери и незаконно притежаване на пистолет и боеприпаси у дома.

В качеството си на главнокомандващ Салюков дава интервюта за живота в сухопътните войски поне два пъти годишно във вестника на Министерството на отбраната "Красная звезда", като заглавията на тези разговори с генерала не се различават особено: "Новите граници на Царицата на полето", "Увереният ход на Царицата на полето", "Мощният ход на Царицата на полето", "Царицата на полето има думата за победа", "Силата на Царицата на полето - в статика и динамика", "Царицата на полето увеличава силата си" и "Силата на Царицата на полето ще се увеличава".

Съдържанието на тези разговори също е едно и също от година на година: командирът разказва на кореспондента в какви международни игри и учения са участвали руските войски, какви нови оръжия и оборудване са получили военните, какви модернизации и маневри предстоят на военните през следващата година.

Така например през 2018 г. генералът уверява читателите на "Червена звезда", че командването "извършва системна работа по модернизиране на системите с безпилотни летателни апарати, които вече са на въоръжение, и по създаване на перспективни модели, които ще могат да изпълняват не само разузнавателни, но и ударни задачи".

През 2019 г. той разказа за това как във войските се внедряват съвременни роботи: "Военните роботи в днешните условия дават възможност да се сведат до минимум бойните загуби и да се увеличи ефективността на изпълнение на задачите. Използването на роботиката е свързано както с бойните задачи, така и с тези за всестранна поддръжка".

А през 2020 г., че руската армия се справя добре както с комуникациите, така и с безпилотните летателни апарати: "Комуникационните подразделения се преоборудват със съвременно комуникационно оборудване за тактическо командване и управление. /.../ Системата за използване на безпилотни летателни апарати се усъвършенства в Сухопътните войски, екипажи на БЛА вече действат в интерес на обединените въоръжени части на ниво рота-батальон и съответно се появяват нови видове системи, включително от типа "коптер", за решаване на задачи на тактическо ниво.

Защо руската армия не е разполагала с всичко това към началото на инвазията в Украйна, генерал Салюков все още не е обяснил, но на 30 септември 2022 г., когато Русия вече е била мобилизирана, той казва в интервю за същата "Красная звезда": "Всички знаем израза: "Докато кракът на пехотинец не стъпи на земята, тази територия не се смята за освободена от врага. Пехотата, така наречена от народа, е играла и ще продължава да играе решаваща роля за запазването на освободените територии".

За да затвърди увереността си в отношенията с новия си потенциален клиент, Дина Салюкова изпраща на Би Би Си грамота "за проявена разумна инициатива и професионализъм при провеждането на мероприятията, посветени на 472-ата годишнина от създаването на армията", която ѝ е връчена от армейския генерал Олег Салюков на 1 октомври 2022 г. По това време неговите подчинени, изоставяйки техниката си, се оттеглят от Лиман.

За клиенти - всичко. И концепция, и грамота. Снимка: Би Би Си

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

3

dolivo

24.03 2023 в 18:37

Грабежа наречен Руска държава трябва коренно да се реформира...

924

2

Diogen

24.03 2023 в 18:05

И какво ще показват на прада за 9 май? Разгромените ис съветски железа? Или ще има отделен парад с около 200 хиляди ковчези. Може мъртвите орки да рапортуват на Путлер. те ще го чакат на оня свят, за да го разкостят.

345

1

Джендо Джедев

24.03 2023 в 16:26

ОПГ Русия... А крепостниците, с избелени от л@йнометите на пропагандата мозъци, зяпат в захлас докато биват стригани до кожа от ей тия шкембелии. Ба си водевиа, не е истина! :D