Разногласия между Израел и САЩ за създаване на палестинска държава

OFFNews 19 януари 2024 в 07:18 1394 0

Газа

Снимка БТА/АП архив

Разногласия между Израел и САЩ за създаването на палестинска държава след края на войната с "Хамас". 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил пред САЩ, че е против създаването на палестинска държава след края на войната в Газа. 

На пресконференция Нетаняху потвърди, че израелската офанзива ще продължи до постигането на "пълна победа" - унищожаването на Хамас и освобождаването на заложниците, добавяйки, че това може да отнеме много месеци.

Съюзниците на Израел, включително Вашингтон, настояват за постигане на решение с две държави.

В официална позиция на Белия дом се подчертава, че президентът Джо Байдън няма да спре да работи за такова решение.

"Държавата Израел трябва да има контрол над сигурността на цялата територия западно от река Йордан. Това е необходимо условие. Казвам тази истина на нашите американски приятели. Спрях опитите да ни бъде наложена реалност, която би навредила на сигурността на Израел. Един министър-председател на Израел трябва да може да каже "не" дори на най-добрите си приятели, когато е необходимо, и да каже "да", когато е възможно", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Вярваме, че този и всички останали конфликти в даден момент ще приключат и че е необходим политически път напред за създаването на палестинска държава. Това е единственият начин не просто да отговорим на законните надежди, мечти и стремежи на палестинския народ, но това е единственият начин да се осигури трайна сигурност за израелския народ", допълни Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки