Ратко Младич бе окончателно осъден на доживотен затвор за геноцида в Сребреница

OFFNews 08 юни 2021 в 18:26 2706 0

Снимка Darko Bandic/AP/БТА

Жени от Сребреница гледа на живо заседанието на трибунала.

Международното правосъдие потвърди на последна инстанция присъдата доживотен затвор на Ратко Младич, бившия командир на босненските сърби, за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г., предаде АФП.

Апелативната камара потвърди присъдата доживотен затвор на г-н Младич, се казва в съобщение на базирания в Хага Международен остатъчен механизъм за криминалните трибунали, който отхвърли жалбата на Младич, признат за виновен включително за геноцид, за ролята си в клането в Сребреница.

Изслушванията пред Апелативната камара на Механизма в процеса на Младич започнаха през август миналата година след две отлагания от първоначалната дата през март - първо заради здравословното състояние на Младич, а след това заради пандемията от коронавирус.

По време на изслушванията адвокатите на Младич поискаха от Апелативната камара да оправдае Младич по обвинението в геноцид в Сребреница, за което бе осъден на доживотен затвор на първа инстанция, като се мотивираха, че вината му не била доказана. Защитата не отрече, че "определен брой" босненски мюсюлмани в Сребреница са били убити, но заяви, че тези убийства са били последица от "отмъщение" и не са били извършени по заповед на Младич и той не е присъствал на убийствата.

Прокурорите на свой ред поискаха Младич да бъде осъден за геноцид и в общините Фоча, Котор Варош, Ключ, Приедор, Сански мост и Власеница.

На първа инстанция на 22 ноември 2017 г. Младич бе осъден от Международния трибунал за бивша Югославия на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на военните закони

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови