Рашизмът с официална дефиниция. Украинският парламент кодифицира идеологията на руския режим

OFFNews 02 май 2023 в 20:28 3318 7

Снимка

Върховната Рада на Украйна призна политическия режим в Русия за „рашизъм“ и го осъди, съобщи „Украинска правда“. Досега изразът рашизъм имаше масова употреба в градския сленг, в социалните мрежи и медиите в Украйна и чужбина за изразяване на агресивната политика на Руската федерация, но за първи път идеологията на Москва получава официална дефиниция на ниво законодателна власт. За заявлението гласуваха 281 депутати, 57 се въздържаха.

Макар и не със закон, а само с резолюция, явлението „рашизъм“ беше поставено в някакви правни рамки след като парламентът на Украйна гласува резолюция под формата на заявление „За определяне на съществуващия политически режим в Руската федерация като рашизъм и осъждане на неговите идеологически основи и социални практики като тоталитарни и човеконенавистни“. Думата рашизъм съдържа имплицитно значението на думите фашизъм и расизъм.

Като признаци на рашизма са посочени милитаризмът, сакрализацията на държавните институции, както и възвеличаването на Русия и руснаците за сметка на насилствения гнет или отрицанието на други народи. По-рано понятието беше вкарано и в учебния материал по история в Украйна.

Заявлението е адресирано към Организацията на обединените нации, Европейския парламент, ПАСЕ, Парламентарната асамблея на НАТО и правителствата и парламентите на другите държави с призив да подкрепят осъждането на идеологията, политиката и практиките на рашизма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

8

Джендо Джедев

03.05 2023 в 07:17

Сашке,

Тия нацисти сега тук с нас в стаята ли са? :D

4738

7

Того

03.05 2023 в 05:47

Рашизма е човеконенавистна идеология основана на превъзходството на руската нация над другите нации, отричаща съществуването на част от нациите, влизащи преди или сега в състава на руската федерация.

2550

4

alfakentavur

02.05 2023 в 21:37

ob1, да кажеш "расистки фашист" е много близо до тавтология. Във фашизма и особено нацизма расизмът е залегнал изначално.

Такива термини не подлежат на "тълкуване". Все едно да тълкуваш Колхоз.

-1655

2

ob1

02.05 2023 в 21:12

AK, те орките са си и расисти. Отнасят се с хората от бившите републики като с по-низши. ОК си е и това тълкувание.

2550

1

alfakentavur

02.05 2023 в 20:48

Вижте и картинката, която сте сложили.
Не е расизъм+фашизъм, в това не би имало и особен смисъл.
А е Русия/руски + фашизъм.
На английски Русия е Раша и от там Ра-шизъм.
 
X

Подкастът на OFFNews