Ракети от Ивицата Газа полетяха отново към израелски градове по границата

Прехваната е и ракета от Ливан, а властите в Бейрут издадоха указания за евакуация на летището

OFFNews 28 октомври 2023 в 16:05 2294 0

война

Снимка АП/БТА

Войната в Близкия изток.

Ракети, изстреляни от Ивицата Газа, продължават да бъдат насочвани към израелски гранични градове на фона на мащабните израелски сухопътни операции в блокираната палестинска територия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По данни на израелската армия предупредителни сирени са прозвучали няколко пъти в населени места в близост до границата с крайбрежната ивица.

Бригадите "Ал Касам", въоръженото крило на "Хамас", която управлява анклава, поеха отговорност за обстрела на градчето Зиким на север от границата.

Междувременно израелски военни обявиха, че са прехванали ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан по един от техните безпилотни самолети, а ливанските власти издадоха указания в случай, че се наложи да евакуират летището в Бейрут, тъй като напрежението по границата нараства, предаде Ройтерс.

Израелската армия и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Ливан ежедневно си разменят огън от началото на конфликта в Ивицата Газа преди три седмици, което представлява и най-голямото изостряне на напрежението на ливанско-изралеската границата, откакто двете страни водеха война през 2006 г.

По време на конфликта през 2006 г. пистите на международното летище "Рафик Харири" в Бейрут, разположено в южната част на столицата, бяха поразени от израелски въздушни удари наред с друга ливанска инфраструктура. По онова време летището бе временно затворено.

Сега ливанските власти издадоха указания за евакуация на летището и околните съоръжения в случай на извънредна ситуация. В указанията обаче не се посочва, че има непосредствена заплаха за обекта.

Конфликтът в Ивицата Газа, в който Израел засили сухопътната си офанзива, породи опасения, че бойните действия могат да се разпространят в по-широк регионален мащаб, включително до ливанската граница.

Засега няма коментар от страна на "Хизбула" - тежко въоръжена групировка, която заяви, че от петък насам 47 нейни бойци са били убити в сблъсъците по границата, отбелязва Ройтерс.

Израелската армия обяви по-рано, че седем нейни войници са били убити от 7 октомври насам, когато палестинската групировка "Хамас" - съюзник на "Хизбула" - извърши редица смъртоносни нападения срещу градове и кибуци на израелска територия. Като ответна мярка Израел предприе масирани въздушни удари срещу Газа, посочва Ройтерс.

Източници и преди са съобщавали, че атаките на "Хизбула" срещу Израел имат за цел да държат израелската армия в напрежение, без да провокират голяма война. Израел заяви, че няма интерес от водене на война и че ако "Хизбула" бъде сдържана, ще запази статуквото, отбелязва агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика