Ракетен обстрел над Одеса и Суми

OFFNews 07 май 2022 в 16:34 2610 3

Снимка Архив/БТА

Няколко ракети са ударили град Одеса, съобщи говорителят на местната администрация Сергги Братчук, цитиран от Ройтерс. Братчук не можа да даде повече информация къде точно са паднали ракетите и какви са пораженията.

По-рано четири ракети са поразили цели в района около историческия град, отбелязва агенцията.

Две руски ракети са паднали в селища в пограничния район Суми, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Пострадал е граничар. Руските сили се изтеглиха от Суми в началото на април, припомня агенцията.

Битката за втория по големина град в Украйна - Харков е в решителна фаза, твърди американският Институт за изследване на войната. Продължават и дипломатическите усилия за евакуиране на останалите цивилни и военни от Мариупол.

Град Харков е под постоянен обстрел през последното денонощие. Областният управител Олег Синехубов съобщи, че ракета е паднала на покрива на националния музей в града, пострадал е уредник на музея.

В същото време украинската армия продължава контра-офанзивата си в района, като е успяла да си върне контрола над пет села в околностите на Харков. Според американския институт за изследване на войната украинците може скоро да премахнат заплахата на руската артилерия към Харков.

Руското командване съобщи, че на изток силите на Москва са постигнали малък, но ценен напредък около източния град Северодонецк.

Продължават усилията за евакуация на цивилни и военни от Мариупол и завода "Азовстал". Вчера от района на комбината бяха изведени 50 души, включително 11 деца, каза президентът Володимир Зеленски:

„Нашият екип организира спасяването на повече от 40 цивилни жени и деца. Надяваме се скоро те да пристигнат на безопасно място след два месеца на обстрел, прекарани постоянно под земята. Също така работим по дипломатически варианти да спасим нашите военнослужещи, които все още остават в „Азовстал“. Участват влиятелни посредници, влиятелни държави“.

По-рано украинският президент заяви, че все още е готов да преговаря с Русия, ако Москва изтегли войските си от Украйна.

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович заяви, че е шокирана до каква степен руската армия е нарушила човешките права и хуманитарните закони в Украйна. След посещение в Киев Миятович подчерта, че е наложително да се потърси справедливост за жертвите на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

Блейк7

07.05 2022 в 21:02

Поразили са склоадове и ремонтни заводи друг път. Ракетите падат в най-добрия случай на 50 до 150 метра от целите, което е много голяма рядкост - затова и толкова много странични разрушения и цивилни жертви. От една страна ГЛОНАСС е пълен боклук и има променлива точност на позициониране в различни региони, от друга - толкова си могат.

 
X

Да помогнем на украинските деца!