Рахой: Сепаратистите в Каталуния губят подкрепа, но не колкото ни се иска

OFFNews 22 декември 2017 в 15:47 3561 1

Снимка AFP

Сепаратистите в Каталуния продължават да губят подкрепа, но с по-малко, отколкото ни се иска. Така испанският премиер Мариано Рахой коментира резултата от изборите в Каталуния вчера. 

Най-много места в парламента спечели партията "Гражданите", която е противник на независимостта на Каталуния, но сепаратистките партии спечелиха крехко мнозинство. 

Трите сепаратистки партии получават 70 места в парламента при минимум от 68 за мнозинство. 

В изявление по повод резултатите Рахой заяви, че през последните години сепаратистите печелят все по-малко места в парламента, но не колкото се иска на испанската власт.

Рахой изрази очакване в испанската автономна област да започне нова ера, основана на диалог.

Регионалните избори показаха разнообразието на гледните точки, никой не може да говори от името на всички в Каталуния. Каталуния има много гласове, подчерта той и призова новото правителство да спазва испанското законодателство.

Няма да приема каквито и да било ходове, нарушаващи конституцията на Испания, каза Рахой, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той отхвърли предложението на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон  за среща на неутрална територия и обяви, че вместо това ще се срещне с ръководството на победилата на изборите партия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

1

AnderXale

22.12 2017 в 17:05

За пореден път ни демонстрират, че демокрацията за тях не значи нищо друго освен красива идея, служеща за манупулиране на масите и налагане на своя интерес над чуждия! Каталунците на два пъти в рамките на няколко месеца гласуват срещу испанското правителство и на два пъти не се намират демократи да скочат в защита на европейските ценности. Но ако става дума за богати на петрол или други ценни ресурси страни, са готови да изсипят тонове бомби, само и само да наложат така жадуваната демоНОкрация!