Рахой обеща да уволни Пучдемон, ако Сенатът отнеме автономията на Каталуния

OFFNews 27 октомври 2017 в 12:16 3947 0

Испанският Сенат обсъжда предложението на правителството за отнемане на автономията на Каталуния. 

Предложението включва отстраняване на каталунското регионално ръководство и ограничаване на пълномощията на регионалния парламент.

Опозицията предложи мерките да се наложат постепенно и пропорционално, в зависимост от развитието на ситуацията в Каталуния. 

По време на заседанието премиерът Мариано Рахой обяви, че само и единствено каталунският премиер Карлес Пучдемон е виновен за задействането на член 155 от конституцията, с който се отнема автономията на Каталуния. 

"Това е законен, демократичен механизъм, който е одобрен от испанците и съществува в огромното мнозинство от страните, които ни заобикалят", заяви Рахой, цитиран от ДПА и БТА.

В речта пред сенаторите Рахой каза още, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155, първото му решение ще бъде да уволни Пучдемон и министрите му.

Той допълни, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити.

Ставащото в Каталуния е "явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия", подчерта испанският премиер. 

Гласуването ще започне около 13 часа българско време. Очаква се предложението на испанското правителство да бъде прието, тъй като консервативната Народна партия на премиера Мариано Рахой има пълно мнозинство в Сената. 

След това правителството ще трябва да реши кои мерки да осъществи и кога. 

По същото време днес заседава и регионалният парламент на Каталуния. 

Очакваше се каталунският премиер Карлес Пучдемон да обяви вчера предсрочни избори, каквото е желанието и на Мадрид. Той обаче не го направи, като посочи, че липсват гаранции от страна на испанското правителство.

Пучдемон подчерта, че не приема за справедливи мерките в чл. 155 от конституцията, който Мадрид трябва да задейства днес, и прехвърли крайното решение за обявяване на независимост на регионалния парламент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови