Радован Караджич ще излежи остатъка от присъдата си във Великобритания

OFFNews Последна промяна на 13 май 2021 в 14:39 2173 0

Снимка Архив

Великобритания се съгласи да прехвърли бившия босненско-сръбски лидер Радован Караджич, осъден за клането в Сребреница, в британски затвор, където той да изтърпи останалата част от присъдата си, се казва в изявление на британското външно министерство. В момента той се намира в център за задържане на ООН в Нидерландия.

"Радован Караджич е един от малкото хора, които са признати за виновни за геноцид," заяви в изявлението външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб. „Той беше отговорен за избиването на мъже, жени и деца при клането на босненски мюсюлмани в Сребреница и помогна за продължаването на обсадата на Сараево с неговите безмилостни нападения срещу цивилни."

"Трябва да се гордеем с факта, че от помощта на Обединеното кралство за осигуряването на ареста му до затворническата килия, пред която е изправен сега, Великобритания подкрепя 30-годишното търсене на справедливост за тези отвратителни престъпления", добави Рааб.

Като лидер на отцепилата се Република Сръбска в Босна, Караджич командва войските, извършили масови кланета на босненски мюсюлмани и босненски хървати по време на кампания за етническо прочистване в бивша Югославия през 90-те години.

На 25 юли 1995 г. Международният трибунал за бивша Югославия в Хага официално обявява, че повдига срещу Радован Караджич обвинение за организацията на това масово убийство на босненски мюсюлмани. Залавянето на Караджич и предаването му на Международния трибунал за бивша Югославия е и едно от условията за ускоряване на преговорния процес по встъпване на Сърбия в ЕС.

В продължение на 12 години Караджич успява да се укрие и дори да практикува като психиатър с фалшива самоличност като Драган Давид Дабич. На 21 юли 2008 г. той е арестуван при спецакция в Белград.

През март 2016 г. той беше признат за виновен за геноцид и други престъпления срещу човечеството, което се разглежда като един от най-важните процеси за военни престъпления след Втората световна война.

Специален съд на ООН в Хага осъди 70-годишния Караджич на 40 години затвор за участието му в четири "съвместни престъпни деяния" - включително мащабен заговор от октомври 1991 г. до ноември 1995 г. "за окончателно отстраняване на босненски мюсюлмани и босненски хървати от територията, за която претендират босненските сърби."

По-късно, в резултат на преразглеждане, присъдата е утежнена: на 20 март 2019 г. Международният остатъчен механизъм за криминални трибунали осъжда Караджич на доживотен затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X