Радман и Кулеба се разбраха: Хърватия предоставя на Украйна своите пристанища за износ на украинско жито

OFFNews 31 юли 2023 в 19:29 7152 2

Снимка Getty Images

Министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич Радман разговаря днес с украинския си колега Дмитро Кулеба в рамките на официалното си посещение в Украйна, съобщи регионалната телевизия Ен1. Радман посочи, че хърватските пристанища са на разположение на Украйна.

„В контекста на възможна световна криза за храна Хърватия предоставя на разположение своите пристанища за износ на украинско жито и това ще продължава да бъде така“, подчерта Радман.

Той отбеляза, че хърватската помощ в проекта за разминиране на земеделски територии в рамките на Световната програма по прехраната е ключова.

„Хърватия осъзнава важността от разминиране като предпоставка за обновлението и възстановяването на Украйна, но и като залог Украйна да остане житницата, чието производство храни света, включително най-уязвимите страни“, отбеляза Радман.

Кулеба благодари на Хърватия за солидарността с украинския народ и помощта, която предлага на Украйна от първия ден на войната.

Той съобщи, че Украйна и Хърватия са се договорили за евентуално използване на хърватските пристанища на река Дунав и Адриатическо море за износ на украинско зърно, информира Ройтерс.

„Украйна усеща подкрепата и помощта на Република Хърватия. Нашите две страни са свързани не само с отлични междуправителствени отношения, но и от приятелските отношения между нашите народи. Украйна вижда Хърватия като ключов партньор в процеса на разминиране“, каза Кулеба, цитиран от Ен1.

Хърватският министър припомни, че Хърватия подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Той подчерта, че Хърватия е преминала дългия път от независимостта и военната агресия до пълната европейска и евроатлантическа интеграция и е готова да предаде опита си.

Радман посети днес и украинския град Хостомел, където предаде 50 електрически генератора, предоставени като част от правителствената помощ за развитие и хуманитарно сътрудничество на Хърватия с УНИЦЕФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

31.07 2023 в 20:50

А сърбетата ще пуснат ли влаковите композиции до там?

1000

1

Зла свекърва

31.07 2023 в 19:48

Браво на хърватите! Приятел в нужда се познава.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика