Радан Кънев до председателя на ЕК: Заради коронавируса Европа е на ръба на рецесията

OFFNews 12 март 2020 в 22:28 10868 2

Радан Кънев и още четирима европейски депутати от ЕНП излязоха с писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен.

Кънев изразява тревогата и загрижеността си за ситуацията в България, а и в цяла Европа заради пандемията от COVID-19.

Като огромен риск за бъдещето на ЕС българският евродепутат посочва голямата тежест, която малките и средните предприятия трябва да понесат.

Именно затова Кънев се включва в настояването европейските депутати от ЕНП "на малкия и средния бизнес да бъде оказано пълно съдействие и помощ в трудната ситуация".

Публикуваме пълния текст на писмото:

Уважаема госпожо Председател,

Пишем Ви това писмо, за да изразим загрижеността си за бъдещето на гражданите на ЕС. Според най-новите данни и изявления на множество високопоставени финансови анализатори и организации, Европа е на ръба на рецесията. Германия, Франция, Холандия и други водещи икономики на ЕС показват непрекъснат спад на темповете на растеж на БВП, което предизвиква спекулации и оправдани притеснения за бъдещето на европейската икономика като цяло. Поради пандемията, причинена от COVID-19 и предпазните мерки, предприети от държавите-членки на ЕС – включително принудителната карантина, наложена на служителите и дистанционния труд, може да се очаква по-нататъшен спад на растежа на БВП.

Считаме, че въвеждането на стабилизиращи механизми за избягване на дълбока икономическа криза в Европейския съюз трябва да бъде на дневен ред. Споделяме загрижеността на лидерите на профсъюзите и представителите на МСП относно липсата на механизми за помощ, насочени към защита на уязвимите предприемачи, които ще пострадат най-много от рецесията. Трябва да помним икономическата криза, започнала през 2008г. Пренебрегването на проблема или създаването на ненужни обструкции може да ни струва много скъпо, както беше тогава. Призоваваме Европейската комисия да обмисли прилагането на адекватни мерки за подкрепа на европейската икономика и защита на европейските граждани.

Г-жо Председател, най-голямата ни грижа е благополучието на европейските граждани. Вярваме, че предстоящата рецесия може да бъде облекчена и накрая преодоляна, само ако се изправим обединени пред това предизвикателството. Сега повече от всякога ЕС трябва да покаже силата си и да окаже помощ на своите граждани. Ако не успеем да изпълним обещанията си за по-добро бъдеще и се оставим неподготвени за рецесията, всички ще понесем последствията, а идеята за Европа, която е в полза и помощ на гражданите, може да бъде поставена на изпитание.

Г-жо Председател, разчитаме на Вас да вземете правилното решение.

С уважение,

Tomas Zdechovsky (Чехия)
David Casa (Малта)
Ivan Štefanec (Словакия)
Theodoros Zagorakis (Гърция)
Радан Кънев (България)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

13.03 2020 в 00:10

:))) Не, разбира се. Европа отдавна е в кенефната яма, без вируси.
Изпокараха се американците с китайците, а ти като не разбираш от китайски - направи се че учиш индийски. В европата май е модно.