Работната група на руската ЦИК препоръча Надеждин да не участва в президентските избори

OFFNews 05 февруари 2024 в 16:07 2811 9

Надеждин

Снимка ТАСС

Борис Надеждин

Работна група на руската Централна избирателна комисия (ЦИК) препоръчва политикът Борис Надеждин да не бъде допуснат до участие в президентските избори, като се позовава на пропуски в подписката му. Събирането на подписи в полза на Надеждин привлече вниманието поради опашките, които се събраха в негова подкрепа в руски градове и в чужбина. Политикът остана единственият потенциален кандидат за президент на Русия, който се обяви срещу нахлуването в Украйна.

Решението на работната група на ЦИК беше обявено от самия политик днес, съобщи Би Би Си. Той лично занесе кутиите с подписките в избирателната комисия миналата седмица. Надеждин се кандидатира за вота от извънпарламентарната партия "Гражданска инициатива", така че трябваше да събере общо 100 000 подписа (не повече от 2500 от всеки регион).

Според щаба екипът на Надеждан е успял да събере повече от 200 000 подписа. Екипът е представил на ЦИК разрешените 105 000 "перфектни подписа" - те са били специално подбрани, за да се сведе до минимум процентът на отхвърлените. Но работната група на ЦИК съобщи на представителите на Надеждин, че все пак са открити дефекти.

"Работната група на ЦИК съобщи за 15% невалидни подписа, които предадох на 31 януари. Планираме да отблъснем атаките", написа Надеждин в канала си в Tелеграм.

Законът позволява кандидатът да бъде регистриран само ако след случайна проверка са открити по-малко от 5% невалидни подписа.

Решението на работната група не означава автоматичен отказ на регистрация. Но ако екипът на Надеждин не успее да докаже пред комисията, че подписите са били отхвърлени погрешно, ЦИК в крайна сметка ще го направи. От щаба на политика съобщиха, че изслушването по въпроса е насрочено за 7 февруари.

Представителят на Надеждин Игор Артемиев уточни, че комисията е отчела общо 15,348% невалидни подписи. Според него екипът се очаква да прекара две "безсънни нощи".

"Целият свят видя, че честно сме събирали подписи. Щабът е готов да докаже необосноваността на решението на работната група", подчертават от щаба на политика.

И допълниха, че в момента юристите от екипа на Надеждин проучват протокола, издаден на ЦИК, и скоро ще съобщят какви точно са забележките към подписката.

"Сега ще се запознаем с документите и ще подготвим писмени възражения, които ще внесем в ЦИК. След това ще се проведе още едно заседание на работната група, на което ще бъдат разгледани възраженията и въз основа на резултатите ще бъде изготвена справка. Това трябва да стане преди заседанието на ЦИК на 7 февруари", заявиха от щаба на Надеждин.

Миналия петък държавната ТАСС съобщи, че работната група на ЦИК е открила грешки в подписките, представени от Надеждин и друг кандидат - лидера на партията "Комунисти на Русия" Сергей Малинкович.

Зам.-председателят на ЦИК Николай Булаев заяви, че при проучването на подписите на кандидатите са открити "десетки, а не една дузина хора, които вече не са на този свят, но са се подписали".

"Въпросът е за етичните норми, които се използват, включително и от събирачите на подписи. В известна степен кандидатът е пряко замесен в това", каза Булаев, без да уточнява за кой кандидат става дума.

Надеждин отговори: "Ако някой вижда мъртви души в списъците с моите подписи, ами, приятели, това не е въпрос за мен. Това е по-скоро за църквата, за екзорсист".

Кампанията на 60-годишния Надеждин, бивш депутат от Държавната дума, започна миналата есен. В края на декември политикът беше номиниран от извънпарламентарната партия "Гражданска инициатива" и ЦИК му разреши да започне да събира подписи.

В края на 90-те години на миналия век Надеждин работи като съветник на политика Борис Немцов, убит през 2015 г., а след това като съветник на Сергей Кириенко, настоящ ръководител на руската вътрешна политика и първи зам.-ръководител на руската президентска администрация. По това време Кириенко изпълняваше длъжността министър-председател. Сега Надеждин твърди, че от много години не е общувал с него.

Заедно с Немцов и Кириенко Надеждин дълго време работи на високи постове в либералната партия Съюз на десните сили. В началото на 90-те години на миналия век от тази партия Надеждин е избран за депутат в Думата, но издържа само един мандат. След разпадането на Съюза на десните сили той работи за лоялната към правителството партия "Дясно дело".

Дейността на Надеждин през 2010 г. също предизвиква въпроси сред много от неговите критици. През 2012 г. той е доверено лице на лидера на "Справедлива Русия" Сергей Миронов. През 2015 г. - по негови думи, с цел "тролене" - участва в първичните избори на "Единна Русия", за да си осигури номинация за Думата в едномандатен район (но губи от фигуристката Ирина Роднина).

Надеждин е избран в Съвета на депутатите на Долгопрудния градски окръг, където все още работи, от лоялната към Кремъл "Справедлива Русия" (без обаче да се присъедини към самата партия).

Освен това през последните няколко години Надеждин активно се изявява като експерт в политически токшоу програми по федералните канали.

Въпреки всичко това, Надеждин беше единственият кандидат, който директно се противопостави на продължаването на войната в Украйна (макар и предпазливо да я нарече "специална военна операция"). Той определи решението за започване на военни действия като "фатална грешка" и заяви, че президентът Путин води страната "към катастрофа".

По време на кампанията Надеждин беше единственият кандидат, който заяви, че се смята за противник на политиката на действащия президент.

През януари Надеждин се срещна със съпругите на мобилизирани мъже, които през последните месеци многократно протестираха, че съпрузите им не се връщат у дома от фронта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

9

781000

05.02 2024 в 21:30

Дунцова и Надеждин хвърлиха камък в блатото наречено Путин, и ясно се видя, че войната далече не е толкова популярна колкото на оня в бункера му се иска.
@Комсогъ*ец, Тръмп нали беше на власт 4 години, ко стана ?! Никой не го е страх от Тръмп, или поне не тези от нас, които не сме ватници.

1236

8

БотоксПутю

05.02 2024 в 20:27

И повече да не се вози на самолет.

22548

7

dolivo

05.02 2024 в 19:18

Бе да го отстранят чрез ЦИК, че инак трябва да пада от прозорец.

1005

6

ПР

05.02 2024 в 17:01

Да,участието против Путин е вредно за здравето и рисково да живота-такива са правилата в РФ.В сегашните времена,щом Володя е номиниран,значи трябва и да бъде избран без съпротива,поне със 78.98%.
Иначе,знаем,самоубийство с 3-4 изстрела в главата,летеж от 8-мия етаж,инфаркт и пр.опции за опонентите.

2099

5

Mateevk

05.02 2024 в 16:52

Надеждин беше надежда не на нашите, вашите и ли техните евроатлатници, а надежда и шанс за Русия и света, че нещо на този етап може да се промени към нормално. Пак ще се промени и без Надеждин и с Тръмп за само 4 години и с Путин до 2036 години, ама по-трудно и бавно. Хода на историята никой не може спре.

2550

4

alfakentavur

05.02 2024 в 16:29

"Аз препоръчвам никой освен путьонин да не бъде допускан"

От доста избори насам това си е факт.

2159

2

Kilca

05.02 2024 в 16:23

Аз препоръчвам никой освен путьонин да не бъде допускан.

1005

1

eagle60

05.02 2024 в 16:15

О каква изненада!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика