Путиновият олигарх Дерипаска е пред фалит заради американските санкции

OFFNews 09 април 2018 в 17:43 23797 3

Акциите на руския алуминиев гигант „Русал“ се сринаха на борсите, след като САЩ наложиха санкции на компанията, която може да се изправи пред риск от фалит заради невъзможност да плати част от дълга си, предаде агенция Франс прес.

При затварянето на фондовата борса в Хонконг - един от пазарите, където се търгуват акциите на „Русал“, цената им падна с 50%.

Сривът изтрива над 3,5 млрд. от пазарната капитализация на компанията, оглавявана от милиардера Олег Дерипаска и осигуряваща около 7% от световното производство на алуминий.

На борсата в Москва акциите в средата на търговския ден паднаха с над 23%.

Компанията стана обект на обявени в петък санкции от президента Доналд Тръмп, насочени срещу олигарси, близки до колегата му Владимир Путин. Те последваха взаимно гонене на 60 дипломати и затваряне на консулства заради случая „Скрипал“.

Вашингтон обвини Дерипаска, че работи за руското правителство, а сред санкционираните се оказа и шефът на „Газпром“ Алексей Милер.

Кремъл остро разкритикува днес новите US санкции.

„Това е изключително възмутителна ситуация от гледна точка на законността, от гледна точка на подигравката с всички норми и с всичко“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той посочи, че е необходимо време за анализ, за да се разберат размерите на реалните вреди и да се изработят стъпки за максималното възможно тяхно минимизиране.

Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че правителството търси варианти как да подкрепи компаниите и секторите, попаднали под новите санкции.

„Русал“ излезе с изявление, в което казва, че санкциите “могат да доведат до технически фалит във връзка с определени кредитни задължения на групата“.

Новите санкции удариха индексите на руски фондови борси, като потънаха с около 10%.

В същото време цената на алуминия на Лондонската борса за метали поскъпна с почти 4% - най-големият скок от три години.

Администрацията на Тръмп наложи санкции на 7 олигарси, 12 компании, които контролират, 17 висши руски представители и държавната компания за износ на оръжия „Рособоронекспорт“.

Вашингтон обясни, че мерките се налагат по закон, приет да накаже Русия за намесата ѝ в изборите в САЩ през 2016 г. , както и за намесата ѝ в конфликтите в Сирия и Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови