Путин завърта кранчето на газа и на Нидерландия

OFFNews 30 май 2022 в 19:58 3948 0

газопровод

"Газпром" прекратява доставките на газ и за Нидерландия от утре, след като търговецът от Ниската земя "ГазТера" отказа да плаща в рубли.

Така Нидерландия става четвъртата страна след България, Финландия и Полша със спрени доставки синьо гориво заради отказа им да нарушат европейското ембарго.

Нидерландската компания излезе днес с изявление, в което посочва, че решението ѝ е продиктувано от нежелание да наруши въведените от ЕС санкции срещу Русия. "Освен това съществуват твърде много финансови и оперативни рискове, свързани и искания начин за плащане", посочват от "ГазТера".

"Прекратяването на доставките от "Газпром" означава, че приблизително 2 млрд. куб. м газ няма да бъдат доставени до 1 октомври 2022 г., когато договорът изтича", посочва компанията. И допълва, че многократно е призовавала "Газпром" да спазва договорената структура на плащане и задълженията си за доставка, но безуспешно. Сега тя ще купува газ от другаде, защото "европейският газов пазар е силно интегриран и голям", допълва дружеството.

"ГазТера" не може да изчисли загубите и дали европейският пазар може да поеме тази загуба на доставки с ограничени последици.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови