Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен удар (обновена)

Документален филм на Би Би Си разкрива подробности от взаимодействието на руския президент с чуждестранни лидери (допълнена)

OFFNews 30 януари 2023 в 10:00 5307 7

разговори

Снимка Getty images

Бившият британски премиер Борис Джонсън и украинският президент Володимир Зеленски.

Бившият британски министър-председател Борис Джонсън прави скандалното разкритие, че Владимир Путин го е заплашил с ракетен удар в "извънреден" телефонен разговор преди руската инвазия в Украйна. "Това ще отнеме само минута", казал Путин. Коментарът (на руския президент) бил направен, след като Джонсън го е предупредил, че войната ще бъде "пълна катастрофа" по време на "много дълъг" разговор през февруари 2022 г.

Подробности за размяната на реплики са разкрити в документален филм на Би Би Си за взаимодействието на Путин със световните лидери.

Джонсън обяснил на руския президент, че нахлуването в Украйна ще доведе до западни санкции и повече войски на НАТО по границите на Русия. И се опитал да възпре руските военни действия, като обяснил на Путин, че Украйна няма да се присъедини към НАТО "в обозримо бъдеще".

В този момент бившият премиер бил заплашен.

"Борис, не искам да те нараня, но една ракета ще отнеме само минута", казал Путин.

"Но мисля, че от много спокойния тон, с който говореше, от лекотата на тона му изглеждаше, че просто се заиграваше с моите опити да го накарам да преговаря", коментира Джонсън. 

Той допълва, че по време на "най-необикновения разговор" Путин се е държал "много фамилиарно" и не можело да се разбере дали заплахата е била истинска.

Въпреки това, като се имат предвид предишните руски атаки срещу Обединеното кралство - последното от които беше в Солсбъри през 2018 г. - всяка заплаха от руския лидер, колкото и несериозно да е отправена, вероятно Джонсън не би имал друг избор, освен да я приеме сериозно, посочва Би Би Си.

Девет дни по-късно, на 11 февруари, министърът на отбраната Бен Уолъс отлита за Москва, за да се срещне с руския си колега Сергей Шойгу.

Документалният филм на Би Би Си "Путин срещу Запада" разкрива, че Уолъс си е тръгнал с уверението, че Русия няма да нахлуе в Украйна, но според него и двете страни са знаели, че това е лъжа.

Той я определи като "демонстрация на сила, което означава: Аз ще ви излъжа, вие знаете, че лъжа, и знам, че вие знаете, че лъжа, но пак ще ви излъжа.

"Мисля, че идеята беше да се каже "Аз съм силен", казва Уолъс.

Той допълва, че "доста смразяващата, но директна лъжа" е потвърдила убеждението му, че Русия ще нахлуе. Когато си тръгвал от срещата, той казал, че генерал Валерий Герасимов - началник на руския генерален щаб - му обяснил: "Никога повече няма да бъдем унижавани".

По-малко от две седмици по-късно, когато танковете минават границата на 24 февруари, Джонсън бил събуден от среднощно телефонно обаждане от украинския президент Володимир Зеленски.

"Зеленски беше много, много спокоен", спомня си г-н Джонсън. "Но той ми каза, че те (руснаците) атакуват навсякъде."

Джонсън предложил да помогне за преместването на президента на безопасно място.

"Той не прие предложението ми. Героично остана на мястото си", посочва Борис Джонсън.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи думите на Джонсън като лъжа. Според Песков руският президент е отбелязал в разговора си с Джонсън, че присъединяването на Украйна към НАТО и разполагането на ракети в близост до руските граници "би означавало, че всяка ракета ще достигне Москва за минути".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

7

alfakentavur

30.01 2023 в 14:14

Рашистка подлога решила да се прави на интересна и както винаги - неуспешно.

Ето това е да си на бунището на историята приживе
https://pbs.twimg.com/ext_tw_video_thumb/1618814817032077312/pu/img/apS_L1qG-jhPS2qy.jpg

А ето така оставаш от правилната страна на историята завинаги
https://i.dailymail.co.uk/1s/2022/07/27/23/60772023-0-image-a-20_1658962189035.jpg

345

6

Джендо Джедев

30.01 2023 в 14:03

Веждичка,

В нормалните страни лидерите се сменят, да. Е, те и в твоята кочина Рашка се сменят, ама или като ритнат камбаната, или когато велможите им ги направят с по 20 санта по-ниски. :D

14469

4

случайно прочетох

30.01 2023 в 12:53

Според мен, човек лъже от страх, а Путин не ми изглежда смел...човек.

936

3

escrin

30.01 2023 в 11:51

"Аз ще ви излъжа, вие знаете, че лъжа, а аз знам, че вие знаете, но пак ще ви излъжа"

Тъжните реалности на руската политика :)

345

2

Джендо Джедев

30.01 2023 в 11:23

Ами на едно бостанско плашило това му е работата - да плаши. Ама напоследък рашисткото такова плаши само гаргите. :D

2550

1

alfakentavur

30.01 2023 в 10:38

Разликите между Путлер и Адолф стават все по-малко.