Путин забрани на руснаците да правят валутни преводи към чужбина

OFFNews 28 февруари 2022 в 22:04 7067 3

Снимка Архив

Руският президент Владимир Путин разпореди днес шокови мерки в подкрепа на рублата, която отбеляза исторически минимум спрямо долара и еврото след западните санкции, предаде Франс прес.

Според указ, публикуван на сайта на Кремъл, на гражданите на Русия от утре, 1 март, се забранява да правят валутни преводи към чужбина.

Освен това руските износители ще трябва да обръщат 80% от валутните приходи, начислени по сметките на резиденти от 1 януари, в рубли и да продължат да поддържат коефициент на ликвидност от 80% в рубли в бъдеще.

Обявяването на тези драстични мерки идва в момент, когато руската икономика се опитва да засили защитата си срещу санкциите, обявени от западните държави в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

САЩ, Европейският съюз и редица други страни обявиха, че ще изключат някои руски банки от международната банкова система за плащания SWIFT и ще спрат всякакви транзакции с Руската централна банка.

Тази последна мярка има за цел да неутрализира част от огромните валутни резерви, които Русия е натрупала през последните години, най-вече благодарение на приходите от продажбата на петрол.

Продажбата на чуждестранна валута е един от основните инструменти, използвани от страните, които желаят да подкрепят националната си валута. Рублата се срина днес спрямо долара и еврото при отварянето на пазарите, достигайки рекордно ниски нива.

Западните санкции вече накараха Руската централна банка да повиши рязко основната си лихва днес до 20%, за да ограничи инфлацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

3

dolivo

01.03 2022 в 08:42

"не мога да си платя на руските агенти, дали ме мразят за това?"

-8580

2

В Русия килограм тоалетна хартия струва повече от килограм рубли.

На всички чейнджбюра рублата се разменя 300 рубли за долар

900

1

Chose your fight carefully

28.02 2022 в 22:29

Аз само да питам тука - то не го ли позабраниха това вече от САЩ, Европа, Япония... Това прилича на оная сентенция "биха ме, но аз ядох бой повече"