Путин вдигна по тревога Черноморския флот и Южния военен окръг

OFFNews 09 февруари 2016 в 09:30 11037 20

airplane
Руските самолети имитират действията на противник, за проверка на противовъздушната отбрана

Внезапна проверка на бойната готовност започна в 5 часа тази сутрин в руския Южен военен окръг по заповед на върховния главнокомандващ Владимир Путин, предадоха осведомителните агенции. По тревога са вдигнати още Черноморския флот и Каспийската флотилия. "В съответствие с решението на върховния главнокомандващ от 5 часа тази сутрин войските на Южния военен окръг, отделни съединения на въздушнодесантните войски и военнотранспортната авиация са приведени в пълна бойна готовност. От този момент пристъпихме към внезапна проверка на бойната готовност на войските на югозападното стратегическо направление", обяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Във въздуха са вдигнати 8 различни типа самолети и хеликоптери, които изпълняват ролята на контролни цели и имитират действията на нарушители на въздушното пространство, уточнява ТАСС. Те се опитват да прелетят на пределно малка височина като следват релефа на повърхността и по този начин проверяват готовността на противовъздушната отбрана.

Сутринта на 8 февруари командирите на части и съединения са получили секретни пакети с указания да се изнесат в указаните райони и полигони, информира тв "Звезда".

"Необходимо е да бъде отработен целия спектър от задачи, решавани от органите за управление и войските, в това число и по борба с терористични заплахи, ликвидиране на последствия от природни и техногенни катастрофи. Ще се оценят и възможносттите на съединенията да извършват марш и създават нови групировки", обясни някои от целите на мащабното учение Сергей Шойгу.

По време на маневрите ще бъдат задействани авиация и сили на ПВО. Ще бъде проверена готовността им да отразяват въздушни удари на противника и да защитават важни военни и държавни обекти.

На финала на внезапната проверка ще бъдат проведени мащабни оперативно-тактически учения.

По поръчение на Шойгу ръководството на маневрите на Черноморския флот и Каспийската флотилия ще поеме изпълняващият длъжността главнокомандващ на ВМФ адмирал Владимир Корольов. В районите на морските учения ще бъдат изпълнявани практически задачи, гласи първоначалната информация без да се уточнява какви конкретно ще бъдат те. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!