Путин удължава до 11 май неработните дни в Русия заради

OFFNews 28 април 2020 в 19:25 2508 0

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че удължава до 11 май неработните дни в страната като мярка срещу разпространението на COVID-19, предаде Ройтерс.

До решението се стигна на съвещание с високопоставени членове на правителството и ръководителите на регионите. Путин разпореди за предприемането на още мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите и до 5 май да бъдат изготвени препоръки за поетапно облекчаване на ограниченията, което да започне от 12 май. Условието е това да става "в зависимост от епидемиологичната ситуация и при отчитане на прогнозите", подчерта той.

Рестрикциите в Русия трябваше да бъдат вдигнати в края на април, но днес Путин каза, че страната не е преминала пика в разпространението на заразата. В началото на май има поредица официални празнични дни, а останалите до 11 май също ще бъдат заплатени, уточни Путин. Руският президент призова през тези неработни дни да се спазват строго препоръчаните профилактични мерки във всички региони.

Путин даде да се разбере, че след отминаването на пика няма да има незабавни облекчавания на ограниченията в цяла Русия. Според него ситуацията в отделни региони може да остане напрегната и всички трябва да са готови за предстоящия "сложен и труден път" при преценяване на рисковете. Като най-важен извод от събитията през последните седмици руският президент посочи обстоятелството, че благодарение на усилията на властите, медиците и на гражданите е било забавено разпространението на вируса в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови