Путин спечели изборите с 64%

Нели Чолашка 05 март 2012 в 07:22 5174 0

Владимир Путин Снимка: БГНЕС
Владимир Путин Снимка: БГНЕС

Владимир Путин спечели президентските избори в Русия още на първи тур с почти 64% от валидните гласове, по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Данните са от обработени около 90% от протоколите. Окончателните резултати трябва да бъдат публикувани до 18 март, но председателят на ЦИК Владимир Чуров обясни, че обработването на протоколите става бързо и днес към 10 ч. ще са обработени 100%.

Церемонията по встъпването в длъжност на Путин в трети мандат като държавен глава ще се състои на 7 май.

Той ще може да заема поста до 2018г. с право по конституция на още един 6-годишен мандат. Това е трети мандат за него като президент след 4-годишно прекъсване, в което беше премиер. За поста държавен глава на Русия се съревноваваха петима кандидати.

Предварителните резултати на ЦИК подреждат на второ място със 17.24% Генади Зюганов от Комунистическата партия.  

Изненадващо на трето място е милиардерът Михаил Прохоров (7.1%), следван от лидера на Либeралната партия Владимир Жириновски (6.93%),  и Сергей Миронов от "Справедлива Русия" (3.7%).

След края на изборния ден в неделя вечерта в центъра на Москва се събраха над 100 хил. души на митинг в подкрепа на Владимир Путин. Той също се появи пред Кремъл, за да благодари на всички, които са го подкрепили. По думите му те са казали "да" на Велика Русия.

Руските телевизии показаха на трибуната просълзения Путин. Той обясни, че това се дължи просто на силния вятър.

 Путин беше поздравен от противниците си Владимир Жириновски и Сергей Миронов. Лидерът на комунистите Генадий Зюганов обаче отказа с мотива, че изборите са били манипулирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови