Путин ще участва в срещата на върха за климата

OFFNews 19 април 2021 в 20:52 1654 0

Снимка БТА/AP

Руският президент Владимир Путин ще участва в срещата на върха, посветена на климата, която ще се състои във видеоконферентен формат на 22 април, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Путин ще изложи подхода на Русия в контекста на установяване на широко международно сътрудничество, насочено към преодоляване на отрицателните последици от глобалните климатични промени, отбеляза пресслужбата.

САЩ планират за 22-23 април международна среща на върха по проблемите на климата, на която са поканени 40 световни лидери. Проявата ще е посветена на обединяването на усилията за съкращаване на вредните емисии. Преди известно време американският президент Джо Байдън отправи към Путин предложение да участва в срещата и потвърди поканата в телефонен разговор с руския си колега на 13 април.

След няколко срещи между китайския пратеник за климата Сие Женхуа и американския му колега Джон Кери в Шанхай миналата седмица Китай и САЩ заявиха, че ще се ангажират да работят заедно, както и с други държави за справяне с климатичните промени. В изявлението на двете държави се казва, че двете страни ще продължат да обсъждат "конкретни действия през следващите години за намаляване на емисиите, насочени към задържането на границата на допустимата температура, приведена в съответствие с Парижкото споразумение".

Стабилизирането на климатичните промени няма как да бъде възможно, освен ако свръхмощните супер-замърсители като Китай и САЩ не се ангажират с проблема. В неотдавнашен доклад се казва, че Китай например трябва да затвори 588 електроцентрали, работещи с въглища, за да изпълни своите климатични обещания. В същото време Китай продължава да планира и инвестира в нови електроцентрали на въглища.

Новият президент се стреми да възстанови свикания от САЩ форум на водещите световни икономики по въпросите за климата, който бе използван от предшествениците му Джордж. У. Буш и Барак Обама, но пренебрегван от Доналд Тръмп. Разпратени са около 40 покани за форума, предвиден да се състои на 22 и 23 април.

С тази инициатива Байдън изпълнява свое предизборно обещание, а неговата администрация предстои да обяви целите си за рязко орязване не емисиите от въглища, природен газ и петрол, отбеляза Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови