Путин: Русия винаги е подкрепяла суверенитета на Украйна

OFFNews 04 декември 2014 в 12:47 3572 21

Снимка Reuters

Владимир Путин по време на годишната си реч пред парламента

Русия винаги е подкрепяла правото на суверенитет на страните. Това в пълна степен се отнася до Украйна и до братския украински народ. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си реч пред парламента. 

"Годината започна с присъединяването на Крим. Русия доказа, че е способна да защити своите съотечественици. За Русия Крим има огромно сакрално и цивилизационно значение, така, както Храмовата планина в Йерусалим за тези, които изповядват исляма или юдаизма. И точно така ще се отнасяме към това отсега нататък", посочи Путин.

Добре известно е, че Русия не само подкрепи Украйна и другите братски републики от бившия СССР в техния стремеж към суверенитет, но и в голяма степен способства този процес през 90-те години на миналия век. Оттогава в нашата позиция няма промяна. Всеки народ има неотменно суверенно право на свой път на развитие, на избор на съюзници, форми на политическа организация на обществото, построяване на икономиката и обезпечаване на своята безопасност. Русия винаги се отнася и винаги ще се отнася към това с уважение. Това в пълна степен се отнася и до Украйна и до братския украински народ, допълни той.

Да, ние осъдихме държавния преврат, завземането със сила на властта в Киев през февруари. И това, което виждаме сега в Украйна, трагедията в югоизточната част на страната, напълно потвърждава правилността на нашата позиция. Как във връзка с това може да се поддържат въоръженото завземане на властта, насилието, убийствата? Кървавите събития в Одеса, когато изгаряха хората?, каза руският президент.

При преговорите за асоциацията на Украйна с ЕС нямаше никакъв диалог. Просто ни казаха, че ние нямаме връзка с този въпрос. Казано простичко, изпратиха ни по-далече.

Москва няма да се подчинява безрезервно на натиска на Запада по отношение на ситуацията в Украйна. Трябва да се окаже помощ на Украйна, а не да се политиканства, но по всичко личи, че Западът не се стреми към такава помощ, допълни Владимир Путин.

Недопустимо е да се настройва международното право под нормата на нечии конюнктурни интереси. Ако за редица европейски страни суверенитетът и националната гордост са забравени понятия, то за Русия това е абсолютно необходимо условие, подчерта Путин.

Санкциите против Русия не са просто нервна реакция на САЩ и не са свързани с Кримската пролет, а просто начин да се намали влиянието на Русия. Опитите за намаляване на влиянието на Русия не са от вчера, а на практика съществува винаги, когато Русия става по-могъща, категоричен е президентът. 

Искаха в Русия да се случи югославският сценарий на разпад на страната. Но никой не успява да постигне военно превъзходство над Русия.

Правителствата на някои страни се опитват да построят едва ли не желязна завеса около Русия. Ние никога сами няма да се стремим към изолация, ксенофобия, подозрителност, търсене на врагове. Всичко това е проява на слабост, а ние сме силни и уверени в себе си. Нашата цел е да имаме възможно най-много равноправни партньори както на Запад, така и на Изток. Русия ще бъде открита за света, за чуждестранните инвестиции и за съвместните проекти. Русия не възнамерява да променя отношенията си с Европа и САЩ, но в същото време ще продължи сътрудничеството с Африка и страните от Близкия Изток, коментира той.

За Русия предстои сложно и напрегнато време, но санкциите и външните ограничения са голям стимул за ускоряване на развитието на страната, каза Путин, като допълни, че Русия трябва да намали зависимостта си от чуждестранните технологии. 

През тази година руснаците преминаха през изпитания, които могат да понесе само една зряла и сплотена нация, истински суверенна и силна държава. Русия доказа, че може да защити своите граждани.

Колкото по-свободни са гражданите на Русия, толкова по-голям е потенциалът на страната, посочи Путин, цитирайки Иван Ильин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!