Путин пусна цяла Русия във ваканция и отложи референдума, който ще бетонира властта му

OFFNews Последна промяна на 25 март 2020 в 16:15 8073 2

Снимка Кремъл - пресслужба

В извънредно телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин обяви следващата седмица за неработна в цялата страна. Мярката се налага заради разпространението на коронавируса в Русия.

Заплащането през следващата седмица се запазва. Почивните дни ще започнат от събота, 28 март, и ще продължат до неделя, 5 април, включително.

Медицинските учреждения, аптеките, финансовите институции, магазините и транспортът ще продължат да работят по обичайния си график, каза Путин.

Същевременно президентът заяви, че "общонационалното гласуване" за поправките в конституцията на Русия трябва да бъде отложено заради коронавируса. Гласуването трябваше да се проведе на 22 април.

"Смятам, че гласуването трябва да се отложи за по-късна дата. Ще преценим как ще се развива ситуацията и в регионите, и в страната като цяло, и само опирайки се на професионално мнение, на препоръките на лекарите, на специалистите, ще вземем решение за нов ден за гласуване", заяви Путин в телевизионното обръщение.

Припомняме, че поправките в конституцията на Русия предвиждат още повече власт за Путин. През 2024 г. изтича неговият четвърти президентски мандат, но след приемането на поправките досегашните мандати се нулират и той може да се кандидатира за още два. Конституционната поправка, предвиждаща нулирането, беше предложена от депутата и бивш космонавт Валентина Терешкова.

Официалните данни за коронавируса в Русия едва ли са достоверни

По официални данни към момента в огромата страна има общо 658 потвърдени случая на заразени с COVID-19. Само за последните 24 часа са регистрирани нови 163 случая.

Руската опозиция и редица здравни експерти обаче са на мнение, че малкият брой потвърдени случаи се дължи на относително бавния темп на изследване с тестове на населението.

Доскоро само една лаборатория в Новосибирск обработваше всички проби от цяла Русия.

Вчера главният лекар на Москва Денис Проценко предупреди Путин, че Русия трябва да се подготви за "италиански сценарий".

В днешното си обръщение към нацията Путин акцентира, че мерките, които са предприети и предстои да бъдат предприемани от руските власти, ще дадат резултат, "ако проявим сплотеност, разбиране за сложността на настоящото положение, ако държавата, обществото, гражданите действат заедно, ако направим всичко, което зависи от всеки от нас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8076

3

elbarbudo

25.03 2020 в 22:16

а "независимата и каествена журналистика" мълчи! браво!

8076

2

elbarbudo

25.03 2020 в 22:13

и прати 15-ти самолет в италия....
 
X