Путин пред Макрон: Западът би трябвало да спре доставката на оръжие за Украйна (допълнена)

OFFNews 03 май 2022 в 18:03 3216 1

Западът би трябвало да спре да доставя оръжия на Украйна, заяви руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Западът би могъл да помогне за спиране на тези зверства, като окаже съответно влияние върху властите в Киев, а също и като спре да доставя оръжия на Украйна", казал Путин.

Той обвинил украинските сили в извършване на военни престъпления, а ЕС - че пренебрегва това.

Русия отрича обвиненията във военни престъпления, отправени срещу нейните въоръжени сили, и обвинява за смъртта на мирни граждани украински националисти и предполагаеми неонацисти - твърдение, отхвърляно от Киев и Запада.

Русия все още е готова за диалог с Украйна, казал още Путин. Той обаче обвинил Киев, че "не е готов за сериозна работа" на мирните преговори.

По информация на френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве разговорът е продължил над два часа. Това е първият контакт между Путин и Макрон след преизбирането на френския президент за втори мандат миналия месец.

Руският президент е отговорил на изразената от френския му колега загриженост за световната продоволствена сигурност, че "ситуацията в тази сфера е усложнена предимно поради санкциите на западните страни".

Малко по-рано Путин подписа указ, с който Русия отговаря на ответни икономически санкции на ЕС и САЩ. Той е в отговор на "недружелюбните действия на някои чужди държави и международни организации". В документа не се посочват подробности за това кои физически или юридически лица могат да бъдат засегнати от мерките. Според указа Русия ще забрани износа на продукти и суровини за лица и организации, на които е наложила санкции.

Френският президент Еманюел Макрон пък призовал Путин да позволи продължаването на евакуациите от металургичния комплекс "Азовстал" в украинския пристанищен град Мариупол, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на Елисейския дворец.

Евакуацията трябва да се провежда във взаимодействие с хуманитарните организации и като се позволява на евакуираните да избират къде да бъдат отведени, в съответствие с международното хуманитарно право, казал Макрон по време на разговора с руския си колега.

Руската армия започна днес нова офанзива срещу завода, припомня АФП.

Макрон изразил пред Путин готовност да помогне за вдигане на руското ембарго върху украинския хранителен износ през Черно море.

В Украйна трябва да бъде сключено примирие, подчертал френският президент. Той изразил сериозни притеснения за ситуацията в Донбас и Мариупол.

"Призовах Русия да спази международната си отговорност като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, като сложи край на това опустошително нападение", е цитиран Макрон в изявлението на френското президентство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

1

Анализи

03.05 2022 в 18:48

Е как да ги спре като си агресор. Кото си изтеглиш от Украйна тогава.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков