Путин покани Зеленски в Москва

OFFNews 22 април 2021 в 21:57 2593 0

Руският президент Владимир Путин покани украиския си колега в Москва за дискусии, предаде ТАСС.

Поканата беше отправена по време на двустранната среща между Путин и Лукашенко в Москва.

Путин заяви, че има готовност да се срещне с Володимир Зеленски "по всяко време, удобно за него".

"Наскоро сегашното ръководство на Украйна предприе много стъпки, унищожавайки руско-украинските отношения. Но ако президентът Зеленски иска да започне да възстановява тези отношения, ние само ще приветстваме това", заяви още руският държавен глава.

Поканата на Путин идва след предложението на Зеленски да се срещнат в Донбас, където сраженията продължават. 

"Господин Путин, аз съм готов да стигна още по-далеч и Ви каня да се срещнем където и да е в украински Донбас, където има война", заяви преди няколко дни Зеленски.

По-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу разпореди войниците да се изтеглят от зоните край границата с Украйна и да се върнат в постоянните си бази.

Снаряженията обаче остават близо до границата. Шойгу заяви, че това е така, защото по-късно тази година ще се провеждат нови учения.

Оръжията остават на полигона Погоново в югозападната област Воронеж - на 160 км. източно от границата с Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Размяната на покани за срещи се случва на фона на нарастващото напрежение между Киев и Москва. В началото на месеца по границата на Украйна бяха разположени хиляди руски военни (според Русия за военни учения), заради което беше поискана и подкрепата на НАТО, за да се избегне война с Русия. От Москва определиха това предложение като "провокация". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че "Русия ще предприеме всички мерки, за да гарантира сигурността си, ако в съседните страни военното присъствие се увеличи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!