Путин отпусна на Лукашенко ‘’кредит на доверие’’ от 1,5 млрд. долара

OFFNews 15 септември 2020 в 14:39 3014 0

Снимка архив

Руският президент Владимир Путинотпусна заем в размер на 1,5 млрд. долара на Беларус, което е категоричен знак за подкрепата към Алексанър Лукашенко, срещу чийто режим има масови всенародни протести, съобщи Ройтерс.

Заемът беше договорен на срещата между двамата лидери в Сочи вчера.

Срещата:

Първата визита на беларуския президент след изборите на 9 август, след които започнаха нестихващите вече почти 40 дни протести, се оказа успешна за Лукашенко, който получи заем в размер на 1,5 млрд. долара. Путин не коментира подробностите около отпуснатите средства, а само заяви, че те са били договорени още по време на визитата на премиера Михаил Мишустин в Минск, която се състоя в началото на месеца. По-късно от Кремъл съобщиха, че част от тези средства ще бъдат използвани за рефинансиране на стари заеми.

След почти четири часа преговори в президентската резиденция “Бочаров ручей" в Сочи, двамата президенти са договорили още засилването на сътрудничеството в търговията, енергийните доставки за Беларус, както и достъпа до руската васина срещу COVID-19 за хората в Беларус.

Протести vs преговори:

След срещата, в деня след един от най-масовите митинги в Беларус, според различните източници в него са се включили между 100 и 150 хил. души, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос дали Лукашенко не е загубил своята легитимност заради протестите в страната, отговори:

“Александър Лукашенко е законният президент на Беларус.”

Путин пък заяви, че кризата в страната трябва да бъде разрешена от самите беларуси:

"Искаме самите беларуси, без да бъдат подтиквани и притискани отвън, да разрешат тази ситуация по спокоен начин и чрез диалог и да намерят общо решение.“

Той заяви още, че подкрепя плановете на Лукашенко за конституционна реформа, благодарение на която той би запазил властта. Припомняме, че руският президент също инициира такъв тип реформа, която след референдума му позволи да управлява до 2036 г.

Руското издание "Российская газета" определя заема като “кредит на доверие” за Лукашенко. "Взгляд" пък коментира, че срещата може да “наелектризира онези, които са готови да палят гуми и да строят барикади”, както бяха определени протестиращите в Беларус.

Според беларуския новинарски портал tut.by “конституционната реформа е цената, която Беларус трябва да плати” за тези 1,5 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови