Путин отказа всяка възможност за преговори с Киев: Няма да прекратим огъня

Руският президент поиска необратими отстъпки от Украйна. ISW: Иска пълна капитулация

Светослав Метанов 05 юли 2024 в 09:27 6650 13

Графит в Лондон, изобразяващ Путин и Зеленски

Снимка БТА/АП

Графит в Лондон, изобразяващ Путин и Зеленски.

Русия не смята да прекратява огъня в Украйна, поне на този етап. Това заяви президентът Владимир Путин в Астана, където беше за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. Според него условие за прекратяване на огъня е Киев да предложи "необратими" отстъпки.

Миналия месец Путин заяви, че Русия ще сложи край на войната в Украйна, само ако Украйна се откаже от амбициите си за влизане в НАТО и отстъпи цялата територия на четири провинции, за които претендира Москва.

Тогава Киев отхвърли тези идеи и ги определи като равносилни на капитулация. Сега Путин добави, че ще изчака резултата от американските президентски избори, за да види какви са „нагласите и предпочитанията на бъдещата администрация".

Руският президент Владимир Путин отказва участието на Русия в каквито и да било смислени преговори за споразумение за прекратяване на огъня, а вместо това иска фактическа капитулация на Украйна, се казва в новия анализ на Института за изследване на войната (ISW).

В публикацията се посочва, че на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана на 4 юли Путин коментира перспективите за прекратяване на огъня в Украйна и възможността за преговори.

"Вместо да прояви типичния си притворен интерес към такива преговори, той изрично отхвърли всякакъв преговорен процес за прекратяване на огъня... Путин също така отхвърли Върховната рада като възможна контактна точка за преговори, въпреки че преди това беше заявил, че този орган е единствената легитимна украинска структура, с която Русия може да преговаря. Сега Путин определи всички украински управленски институции като нелегитимни или неподходящи за преговори и отхвърля идеята за участие на трети страни в преговорите, като на практика отхвърли всякакъв реалистичен процес за смислени преговори за прекратяване на огъня", пише ISW.

Вместо това, според анализатори, Путин е подчертал искането си за "демилитаризация" на Украйна като ключово условие за всяко споразумение за прекратяване на огъня, като е поискал Украйна да се съгласи на необратима "демилитаризация".

Путин твърди, че Русия не може да позволи на украинските военни да се възползват от прекратяването на огъня, за да възстановят силите си, като пропуска да спомене, че самите руски сили почти сигурно ще се възползват от евентуално прекратяване на огъня по този начин. Анализаторите на ISW са уверени, че Русия ще използва почивката след прекратяването на огъня, за да възстанови и разшири силите си и да мобилизира допълнително отбранително-промишлената си база за бъдеща агресия, целяща унищожаването на Украйна.

"Отказът на Путин от всяко споразумение за прекратяване на огъня, което не включва капитулация на Украйна, също показва, че той е уверен в оценката си, че Русия може да постигне победа, като продължи пълзящото си напредване в Украйна, преодолее подкрепата на Запада за Украйна и спечели войната на изтощение срещу украинските сили", се казва в анализа на ISW.

Путин категорично отхвърли идеята на украинския президент Володимир Зеленски за преговори чрез посредник. Руският диктатор смята, че посредниците няма да имат правомощия да подписват необходимите документи.

Освен това той заяви, че приема сериозно намерението на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп да сложи край на войната в Украйна.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1000

  13

  ИАД

  05.07 2024 в 21:48

  Да не забравяме Грузия и Молдова. Да не забравяме, че преди американските избори, има вероятност в Русия, есента да започне гражданска война. Може ли путлераста за си отвори втори фронт? Не е само необходимост от стари таралясници, а и жива сила.

  875

  12

  Constanza

  05.07 2024 в 19:43

  Ами той вече няма друг изход освен да се държи нагло. Дойде ли края на войната, какъвто и да е той, ще го свалят. И оттам - единствено в Северна Корея, да служи за пудел на др. Ким, ако изобщо го приемат. Или ще търка наровете в затвора. И то само ако остане жив.

  700

  11

  4I4ATA

  05.07 2024 в 13:12

  Значи ще свършите като хитлеристка Германия!

  1010

  10

  ПР

  05.07 2024 в 12:58

  Някой да е преговарял с Хитлер след 1941 г.?
  Кремльовският сатрап,какво очаква?!
  Светът да го покани с почести,цветове от бели рози и шампанско,за да се отпразнува новия Российски мир?!По отношение на неговото безочие и всемирно престъпление,вече ми се губи границата наглост-лудост.

  1000

  9

  ИАД

  05.07 2024 в 12:54

  Идва зима. Да не забравяме миналата зима, как лай-ната тръгваха по улиците на градовете, как се пукаха тръбите на парното, как наводненията заляха много градове. Как жилищните им блокове се рушат от старост и неподдържане. Как черните чували от Украйна минаха половин милион. Как майките в Русия вече се организират.
  Той путльо да мисли къде ще бяга, че даже тръмпушко оранжевия няма да може да го спаси.
  Украинците никак не са лесни, защото за родината си са по луди и от поляците и от финландците.
  Ако някой съжали бункерния мишок ще е само нашия Радев.

  2550

  8

  alfakentavur

  05.07 2024 в 11:35

  Е защо, Резидентът ще продължи да си повтаря опорката. Тя опорката е такава:
  Влязъл съм у вас, окупирал съм ти една стая. И се бием. И докато ти не ми отстъпиш стаята и се съгласиш тя да стане моя - ти настояваш да се бием.

  8774

  7

  flatko

  05.07 2024 в 11:30

  Къде е сега наш Рублен да каже, че "трябва да стане ясно, че Украйна иска да води тази война"?
  Къде се е скрил храбрия пилот-кАмАнист? Ааа да, скрил се е в миша дупка.

  14048

  6

  voododoll

  05.07 2024 в 11:13

  Тоя демент май забравя че и Тръмпф е войнолюбец, и може "слагането на край на войната" да има съвсем друг смисъл. Туку виж американски "емигрантни" тръгнат към Русия...

  1005

  5

  foreigner66

  05.07 2024 в 10:53

  Надявам се след това изказване на руския цар на западните общества да им стане ясно, че мир няма да има скоро и тлъстите комисионни от матушката са в миналото. Искаме да видим как европейската икономика и ЕЦБ вземат под внимание новите реалности и налагат съответни мерки.

  2104

  4

  Mateevk

  05.07 2024 в 10:49

  Няма спор, че без западната помощ Украйна вече щеше да е загубила войната, но за съжаление тази помощ явно няма за цел да осигури решително предимство на Украйна, а да й позволи да издържи по-дълго време. А това коства много човешки животи, разрушения и страдания и ще бъде отчетено като капитална грешка след време, така както сега се вижда каква голяма грешка е било да се поиска от Украйна да се лиши от ядреното си оръжие. Самият Клинтън си го призна. Но тогава още цареше еуфорията от падането на Стената и победата над империята на злото. Е, когато не доубиеш злото, то възкръсва.
   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)