Путин обвини Запада за безредиците в Дагестан и нарече действията им свинщина

OFFNews 03 ноември 2023 в 16:25 1433 2

Путин

Снимка ТАСС

Владимир Путин

На фона на призивите за снизходителност към участниците в еврейския погром в Дагестан руският Следствен комитет обяви, че вече е идентифицирал 20 заподозрени по наказателното дело. Малко след това руският президент Владимир Путин отново се изказа по повод инцидента и обеща властите да реагират на събитията в Дагестан "в съответствие със закона".

"Случилото се - случило. И реакцията на духовенството беше бърза, убедителна. Специално за Дагестан, за моя любим Дагестан, това не е някаква голяма тенденция, а събитие, на което трябва да се обърне внимание и в съответствие с руските закони да се реагира на него. И ние ще го направим", заяви Путин на среща с новия състав на Обществената палата на Русия в навечерието на Деня на народното единство.

Той отново директно обвини Запада за бунтовете.

"Изненадан съм от позицията на задокеански дейци - те подкрепят Израел, а в нашата страна се опитват да организират еврейски погроми, това е просто свинщина", коментира Путин, цитиран от Би Би Си

Изказването беше излъчено по руските телевизионни канали.

По-рано тази седмица Путин заяви, че бунтовете в Махачкала "са били провокирани, включително чрез социалните мрежи, не на последно място от територията на Украйна, от ръцете на агенти на западните специални служби".

Безредиците на летището в Махачкала се случиха на 29 октомври, когато тълпа нахлу в сградата на терминала и на летището в търсене на "бежанци от Израел". Същата вечер там кацна редовен полет от Тел Авив. Автобусите, превозващи хора от самолетите до сградата на летището, бяха замеряни с камъни, паспортите на пътниците бяха проверявани и от тях се искаше да докажат, че не са евреи. Пътниците с израелски паспорти трябваше да бъдат евакуирани с военни хеликоптери.

Руският Следствен комитет съобщи днес, че са разпитани десетки хора, "присъствали на летище "Уйташ" по време на безредиците". В резултат на това са идентифицирани 20 активни участници.

По предварителни данни материалните щети, нанесени от бунтовниците на летището, са за стотици милиони рубли, допълва Следственият комитет. Според закона участието в масови безредици се наказва с лишаване от свобода от три до осем години, а за организирането им срокът е много по-дълъг - до 15 г.

Гласове в защита

До днешното изявление на Следствения комитет на Руската федерация не беше ясно какво ще бъде наказанието за бунтовниците. По случая е образувано наказателно дело, но задържаните на летището - 83-ма по данни на служителите на правоприлагащите органи - до момента са получили само административни наказания.

На фона на изявленията на Кремъл за вината на Запада за безредиците веднага започнаха призиви за смекчаване на наказанието за бунтовниците.

Камил Самигулин, председател на Духовното управление на мюсюлманите в Татарстан, призова за "снизходителност" към участниците в погрома, тъй като те са били провокирани от "външни сили".

Имамите на дагестанските джамии и представителите на селските общности публикуваха видеообръщение, в което призовават властите да не наказват бунтовниците.

"Това са нашите деца и внуци. Тъй като бяха избегнати тежки последици, смятаме, че не е необходимо да се наказват дагестанските младежи", се казва в призива.

В същото време започнаха да се отправят искания за осъждане на участниците в антисемитските безредици, както изисква законът, и то не по-малко строго от тези, които преди това са се изказали срещу руските официални лица.

Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов обеща в своя канал в Телеграм, че действията на нахлули на летището са "грубо нарушение на закона", и добави, че всеки от тези хора ще бъде подведен под отговорност "според степента на вината си"

На 1 ноември в. "Российская газета" публикува колонка на бизнесмена Михаил Гуцериев - руският милиардер, който е ингуш по националност, настоява бунтовниците да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Той твърди, че в миналото Кавказ, включително Дагестан, е давал пример за добросъседство и единство на народите.

"Всички участници в събитията на летището трябва да бъдат наказани с наказанието, което заслужават, ако са превърнали безценната си свобода в произвол", бе категоричен той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

03.11 2023 в 16:54

Стара и добре позната песен в цялата Русия и Задунайская губерния: Запада е виновен за всичко! Ние сме и по-красиси и по-добри! Даже гологлавия тъпанар го пееше!

345

1

Джендо Джедев

03.11 2023 в 16:39

На тоя пак Западът му ср@ в гащичките.


"Специално за Дагестан, за моя любим Дагестан, това не е някаква голяма тенденция"

Не, само малка тенденция е, видиш ли...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика