Путин обмисля да признае независимостта на ДНР и ЛНР

Ангел Марковски 21 февруари 2022 в 16:39 2444 1

Снимка Getty Images

Руският президент Владимир Путин заяви по време на Съвета на сигурност на страната, че обмисля дали да признае независимостта на отцепилите се украински региони Донбаск и Луганск, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Изявлението му е факт, след като лидерите на два отцепили се региона в Източна Украйна, самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР), призоваха в понеделник руския президент да ги признае за независими.

"Моля ви да признаете суверенитета и независимостта на Луганската народна република“, заяви по-рано днес сепаратисткият лидер на региона Леонид Пасечник във видео, излъчено по руската държавна телевизия. Денис Пушилин, сператисткият лидер на Донецката народна република, отправи подобен призив.

"През всичките тези години хората, които живеят в Донбас, са били тормозени", каза Путин. И добави: 

"Тъй като Русия е изправена пред опасността от присъединяване на Украйна към НАТО, заплахата за страната ни ще се увеличи значително"

Съобщава се, че Путин може да обяви в руската Дума признаване на отцепилите се украински региони още днес. А от парламентарната група на неговата партия Единна Русия изразиха готовност да гласуват признаването. 

Ако Русия предприеме такава стъпка, това може да проправи пътя на Москва открито да изпрати военни сили и в двата региона с мотива, че се намесва като съюзник, за да ги защити от Украйна.

Руските въоръжени сили съобщиха днес, че военни и гранични полицаи са предотвратили навлизането в Русия на "диверсионно-разузнавателна група" от украинска територия и че петима души са били убити. Петимата се движели в два БТР. Украйна отхвърли тази информация, нарече я фалшива новина и каза, че в Ростовска област, където се предполага, че се е случило нахлуването, не е имало украински сили.

Съобщението идва в момент на изключително изострено напрежение между двете страни. Русия продължава да отрича обвинения от САЩ и съюзниците им, че би могла да нахлуе в Украйна всеки момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews