Путин обяви, че не бива да се допуска монопол на Запада в областта на изкуствения интелект

Руският президент ще обяви скоро нов етап от стратегията на страната за ИИ

OFFNews 24 ноември 2023 в 17:00 3669 17

Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин обяви, че скоро ще одобри нов етап от руската стратегия за изкуствения интелект (ИИ), и призова за по-широко приложение на суперкомпютрите в страната, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Технологичният свят на бъдещето трябва да бъде многополюсен", каза той на конференция в Москва под наслов "Пътешествие в света на изкуствения интелект".

Путин обаче предупреди, че не трябва да се допуска монопол на Запада в областта на ИИ.

"Западните интернет търсачки могат да заличат руската култура", бе категоричен той.

Ройтерс отбелязва, че водещи в развитието на ИИ са Китай и САЩ.

Според Путин е очевидно, че с прилагането на изкуствения интелекти във всички сфери на живота човечеството отваря нова глава в своето развитие.

"Естествено, с внедряването на изкуствения интелект в науката, в образованието, в здравеопазването, както и във всички сфери на нашия живот човечеството започва нова глава в съществуването си. Това са очевидни неща. В най-скоро време, като една от първите стъпки в това отношение, ще бъде подписан президентски указ за утвърждаването на нова редакция на националната Стратегия за развитието на изкуствения интелект", заяви Путин.

И уточни, че новият стратегически проект включва "разширяване на обсега на базовите и приложните изследвания в областта на възобновяемия изкуствен интелект и на големите езикови модели".

Руският президент отбеляза, че е невъзможно да се забрани развитието на ИИ.

"Убеден съм, че бъдещето не е в забраната за развитие на технологиите. Не е възможно да се наложи забрана - технологиите така и така ще се развиват. Ако ние забраним нещо, то ще се развива на друго място", продължи Путин.

По думите му алгоритмите, зададени от Запада на изкуствения интелект, може да направляват така интернет търсачките, че за тях Русия изобщо да не съществува.

"На машината може да се нареди, че Русия - нашата култура, наука, музика, литература - просто не съществува. Един вид ни премахват в цифровото пространство", каза Путин.

Според него традиционните ценности и културата трябва да бъдат в основата на съвременните технологии.

"Разбира се, трябва да се гарантират безопасността и разумът в създаването и употребата на тези технологии. Традиционната култура е най-естественият етичен регулатор на технологичния прогрес", посочи Владимир Путин.

Той е поръчал на висшите учебни заведения с обучение в сферата на ИИ да разширят учебните си програми от 1 септември догодина. Според него учените в тази област трябва да имат достъп до суперкомпютри.

"Аспирантите, студентите и учениците, които вече се занимават с научна и практическа дейност в сферата на изкуствения интелект, трябва да имат специално предимство при ползването на изчислителната инфраструктура", подчерта президентът на Русия.

"Сред регионите, които предлагат нововъведения в сферата на изкуствения интелект, са републиките Татарстан и Башкортостан, Сахалинска област и Хантимансийският автономен окръг. Но все още са малко регионите, които се вписват активно в използването на всички възможности на изкуственият интелект", каза още Владимир Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

17

dolivo

25.11 2023 в 10:29

е той е параноичен мобстър, затова не се докосва до компютри.

от тая гледна точка е прав, хакването му като обект от китайските момченца би било немедленно.

назидаването му какво трябва и какво не, си е прелюдия към местене на големи бюджетни средства към дейта центрове.

А междувременно пенсиите на умрелите войници дори бави.


12078

16

edin slep

25.11 2023 в 03:09

То е трагикомично, че човек който не използва компютри и то във времето, когато и пенсионерите имат компютър (смартфон) в джоба си, да говори за изкуствен интелект.

Със същия успех и аз мога да говоря за бъдещите приложения на графена, за който чета само статии тук-там.

ИИ технологиите изискват огромни изчислителни ресурси, чудно ми е Русия от къде ще се сдобие с необходимото за дейта центрове в такъв мащаб и резервни части за тях, когато са под ембарго? Или е като с полу и целите проводници, за които говореше Тодор Живков.

615

15

швейк

24.11 2023 в 22:13

някой с познания може ли да напише инструкции как да си настроя търсачката да не излизат резултати за кочината?

3251

14

динозавър

24.11 2023 в 21:51

Дочаках пълен профан да ми чете лекции по изкуствен интелект. А дали има представа какво е това? Едва ли има различни мнения.

9347

13

Анализи

24.11 2023 в 20:41

Този международен идиот как си представя, че ще стане. Технологично са кръгла нула. Второ иновации се правят от свободни хора, а не от крепостни. То и посланието е за крепостните му.

625

12

1215

24.11 2023 в 20:25

Петър Първи след завръщането си от обиколка в Европа решил и той да индустриализира кочината си.Поканил германски и френски инженери да внедряват индустриално производство.Но е нямало кой да му каже ,че работникът трябва да получава възнаграждение за труда си.Той обаче по стара традиция набутал във фабриките крепостници/роби/.И е стествено резултатът бил кошмарен.Прогрес се прави от относително свободни индивиди.В съвременна русия няма индивиди , а стадо.За свобода и дума не може да става.Читавото отдавна е избягало където трябва.

-1650

11

ob1

24.11 2023 в 19:50

Единственото нещо, което може да победи западния изкуствен интелект е оркската естествена тъпота.

625

10

1215

24.11 2023 в 19:39

Маймунякът на снимката не е путьо.

400

9

демотиватор

24.11 2023 в 18:48

Що бе, Хуйло, за теб остава великият монопол на Естествената Простотия- слава на Евразийщината, пардон, на Азиопата, ура (ジ)

1077

8

Dorian

24.11 2023 в 18:43

Това ми напомни за един виц:

Какво е голямо колкото къща, гори двайсет литра гориво на час, дими като комин, вдига адски шум и реже ябълки на три парчета?
– Съветска машина за рязане на ябълка на четири парчета.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика