Путин не поздрави Украйна за Деня на победата, Урсула фон дер Лайен ще е в Киев за Деня на Европа

OFFNews 08 май 2023 в 14:07 3274 7

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски

Снимка ЕС

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски при посещението в Украйна на председателката на ЕК през септември миналата година

Руският президент Владимир Путин не включи Украйна в поздравленията за Деня на победата на Съюзниците над Нацистка Германия през Втората световна война. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче ще бъде утре на посещение в Киев, съобщи говорител на институцията, като подчерта, че то съвпада с Деня на Европа - 9 май. 

Путин изпрати поздравления само до лидерите на осем бивши съветски републики, както и до ръководителите на непризнатите Абхазия и Южна Осетия на грузинска територия. 

В поздравлението са Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Нападнатата от руската армия преди повече от година Украйна, на чиято територия се води значителна част от Втората световна война на изток, отсъства в него. 

В съобщението на Кремъл се казва, че президентът е изпратил "поздравителни адреси" до народите на Грузия и Молдова, но от текста се разбира, че това не са поздравления към лидерите на тези страни.

Горещо приветстваме съобщението на украинския президент Володимир Зеленски, че Денят на Европа занапред ще бъде отбелязван и в Украйна, добави говорителят. По неговите думи разговорите на Фон дер Лайен и Зеленски ще обхванат всички въпроси от двустранен интерес, включително за готовността на Киев за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

7

vovchik

09.05 2023 в 09:45

Това е защото Зеленски не го поздрави за рождения ден.

2073

6

Johnny B Goode

09.05 2023 в 02:24

Криво му е на Борисов/Андрешко.
Типичен неудачник, дето само гледа в канчето на другите и за собствената му мизерия са виновни американците/евробюрократите/марсианците и кой ли не друг, освен собственият му мързел и ограниченост.

870

5

Constanza

08.05 2023 в 23:43

Уважаеми г-н Борисов,

Нима Ви стана криво, че украинците притежават автомобили? И че някои от тях не са трошки?

2550

4

alfakentavur

08.05 2023 в 21:32

Я да преведем нелепия ти опит да оправдаеш безчиствата на СССРайха:

Западната част от Украйна искала да живее нормално и цивилизовано като в 21 век в Европа, а не под диктатурата на джудже от КГБ с дръпнати очички.
Да не би източната част да е искала обратното?
И за да се случи това трябва да умрат стотици хиляди, още повече да бъдат осакатени, да бъдат сринати със земята градове и села? Да не говорим за останалите военни престъпления. Ти в ред ли си? По желанието на западната част на страната ли става това или в жалък опит на Путлер да не стане това?

Ти от коя част на България произлизаш? Да не искаш страната ни да се върне в СИВ и Варшавския договор? Или още по-"хубаво" - в Османската империя?

9347

2

Анализи

08.05 2023 в 14:58

Сега е по- престижно да не получиш поздравлене от фашиста Путин. Все едно да страдаш, че Хитлер не те е поздравил.

2550

1

alfakentavur

08.05 2023 в 14:37

С безумната си война, изпълнена с безрбой военни престъпления, Путлер не просто тласна мощно Украйна на Запад.
Направи така, че тази държава повече никога и по никакъв начин няма да иска да стане сателит на московското блато. Вместо да я заличи като държава, обедини украинците по-здраво от всякакви други възможни обединяващи фактори.
Може да е доволен от себе си, да се поздрави и да продължи да повтаря, че "специалната военна операция" върви по план вече 430 дни. Путин ху*ло!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки