Путин назначи нов посланик в САЩ - бивш военен зам.-министър

OFFNews 21 август 2017 в 15:42 1417 0

Снимка РИА Новости

Анатолий Антонов

Бившият зам.-министър на отбраната и настоящ зам.-министър на външните работи Анатолий Антонов за посланик в САЩ. 

Антонов е зам. външен министър от миналата година. Между 2011 и 2016 г. е зам.-министър на отбраната, а между 2004 и 2011 г. е директор на дирекцията за отбраната във външното министерство. 

С указ на Путин Антонов е назначен за посланик във Вашингтон и постоянен наблюдател на Русия в Организацията на американските държави. 

Антонов ще смени досегашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк, който заема поста от 2007 г. 

Името на Кисляк беше замесено в разследването за руска намеса на изборите в САЩ, след като Ройтер съобщи, че съветници на Доналд Тръмп, сред които и бившият съветник по национална сигурност Майкъл Флин, са прикрили поне 18 случая на контакт с руски представители по време на кандидат-президентската кампания през 2016 г.

Според информацията шест телефонни разговора между руския посланик в САЩ Сергей Кисляк и съветници на Тръмп, в това число и Флин. Разговорите между Флин и Кисляк зачестили след победата на републиканеца на 8 ноември и включвали предложение за установяване на канал на комуникация между Тръмп и руския му колега Владимир Путин, по който да се заобиколи бюрокрацията на американските служби за сигурност. 

Заради контактите си с Кисляк и обвиненията, че не е разказал всичко за срещите си с него на спецслужбите, Флин подаде оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови