Путин наградил тайно олигарси за подготовката на олимпиадата в Сочи

OFFNews 03 юни 2014 в 17:18 2520 5

Снимка ИТАР-ТАСС

Путин на Олимпиадата в Сочи

Руският президент Владимир Путин наградил тайно олигарси, представители на силови организации и директори на държавни компании за подготовката на олимпиадата в Сочи, съобщи „Ведомости“.

Награждаването станало в края на март. Сред наградените са президентът на „Сбербанк“ Герман Греф, управителят на „Газпром“ Алексей Милер, собственикът на „Интеррос“ Владимир Потанин, президентът на Руски държавни железници Владимир Якунин, председателят на управителния съвет на "Ренова" Виктор Векселберг, ръководителят на "Кортрос" Вениамин Голубицкий, председателят на надзорния съвет на "Базел" Олег Дерипаска, генералният директор на "Рогсибал" Яков Палант  и съсобственикът на Уралската металургична компания Андрей Бокарев.

За подготовката на олимпиадата в Сочи са наградени и редица чиновници, сред които вицепремиерът Дмитрий Козяк, ръководителят на организационния комитет „Сочи-2014“ Дмитрий Чернишенко, председателят на Руския олимпийски комитет Александър Жуков и министърът на спорта Виталий Мутко, съобщи пресслужбата в Кремъл.

Самият указ на президента обаче така и не е публикуван, като инвеститорите са наградени по-късно, без присъствие на медиите.

Повечето от наградените са получили орден "Александър Невски", а други - орден "За заслуги пред отечеството".

Сред наградените е имало и представители на силови организации и е възможно това да е причината за тайното награждаване, посочват от „Ведомости“.

Част от удостоените с награди също са изненадани от решението за тайно награждаване.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков отказа коментар по случая.

Това не е първият случай, в който руският президент раздава тайно награди за заслуги. На 20 април той подписа указ, с който дава ордени на редица бизнесмени за принос към икономическото развитие на странта. Сред тях са президентът на "Лукойл" и ръководителите на "Синара" Дмитри Пумпянский и на "Промишлени инвеститори" Сергей Генералов.

Няколкоп дни по-късно пък Владимир Путин раздаде нагрдаи и на над 300 журналисти за отразяването на събитията в Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови