Путин и Зеленски отиват при Ердоган един по един след инаугурацията в събота

Красимир Крумов 31 май 2023 в 11:56 2301 3

Снимка Хюриет

В нощта на опита за преврат през 2016 Фърат пусна Ердоган на живо във FaceTime през личния си телефон и, така, казват, е помогнала за осуетяването на преврата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и президентът на Руската федерация Владимир Путин ще направят посещения в Анкара един по един веднага след церемонията по встъпване в длъжност на преизбрания турски президент Реджеп Таип Ердоган. Новината съобщи кореспондентката на турския вестник „Хюриет“ и CNN Turk в Анкара Ханде Фърат в авторското си предаване „Night View“.

„Много чуждестранни държавни глави информираха за присъствието на церемонията в събота. Путин ще направи отделно и специално посещение в Турция. След Путин президентът на Украйна Зеленски ще дойде в Турция.„Ходът на войната и зърненият коридор ще бъдат обсъдени по време на тези последователни визити на Путин и Зеленски“, каза Фърат, цитирата от „Хюриет“.

Журналистката коментира и телефонния разговор между американския президент Джо Байдън и Ердоган, в който стопанинът на Белия дом казал, според журналистката: „Не смятам, че отношението на Запада към вас е справедливо“. Думите на Байдън слисали пристъстващите на разговора членове на екипа в Анкара. Когато президентът на САЩ казал тези думи, всички се спогледали. Тогава Бадън добавил: „Искам да напреднем по въпроса за F-16, но има шведско искане в Конгреса". Турската страна е оставила без коментар думите на Байдън на тази тема.

Ханде Фърат е сред журналистите в Турция, които имат директен достъп до президента Реджеп Таип Ердоган, а според някои нейна в известна степен е заслугата за провала на опита за преврат срещу Ердоган на 15 юли 2016 година. Докато съдбата на турския президент виси на косъм, Фърат се свързва с него през FaceTime и дава думата на държавния глава в ефира на CNN Turk. Вероятно и Ердоган е избрал да говори чрез нея, защото живото включване е предшествано от още две позвънявания от Ханде Фърат до Ердоган същата вечер през началника на канцеларията му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

31.05 2023 в 14:43

Наивният коментар на господин Боко отдолу ми напомня какво казало Айшето преди първата брачна нощ.
А дано, ама надали.

-529

2

6екеr4о

31.05 2023 в 14:22

Бай Борисов пак разказва мокрите си сънища...

Личното ми мнение, че Президент Зеленски ще бъде на това посещение в Анкара не заради т. нар. "зърнена сделка", щото тя си върви безпроблемно, повече от половината транспортни кораби, осъществяващи превоз на украинска продукция са турски, а за разговори относно доставките "Байрактар", примерно и/или други подобни!?!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика