Пуснаха Строс-Кан от ареста

OFFNews 23 февруари 2012 в 11:11 2774 0

Доминик Строс-Кан Снимка: abc NEWS
Доминик Строс-Кан Снимка: abc NEWS

Бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, който беше задържан на 21 февруари по разследване за сутеньорство, беше освободен. Той е бил освободен след двудневни разпити, съобщи АФП, позовавайки се на източник, близък до следствието.

По време на разпита Строс-Кан не е отрекъл, че е присъствал на оргии с участието на млади жени. Той обаче заявил, че не е знаел, че тези жени са проститутки. На 28 март Строс-Кан трябва да се яви на нов разпит. Междувременно на 15 март в Ню Йорк ще започнат предварителните слушания по гражданския иск, внесен срещу бившия шеф на МВФ от камериерката от хотел в града Нафисату Диало. Доминик Строс-Кан бе задържан на 21 февруари във френския град Лил, след като беше извикан на разпит по дело за престъпна мрежа, осигурявала проститутки от хотел Carlton за партита с участието на високопоставени гости от Париж и други градове. Първоначално Строс-Кан беше свидетел по делото, но впоследствие следователите решиха, че той е знаел за организираното „доставяне“ на проститутки. Нещо повече, той е заподозрян в злоупотреби, като се предполага, че участници в оргиите са плащали за секс услугите с корпоративни или обществени средства. През есента на 2011 г. по делото за групата сутеньори бяха задържани няколко високопоставени служители на градската администрация на Лил и полицейски началници. По-късно стана ясно, че  може би е участвал и Доминик Строс-Кан. Според френските закони за сутеньорство съдът може да постанови присъда до 20 години затвор, пише Lenta.ru.

Още от 2007 г.  бившият шеф на МВФ е замесен в поредица от сексскандали. Тогава Тристан Бано, френска журналистка и писателка, обвинява Строс-Кан в опит да я изнасили през 2002 г., но не предявява обвинения. През 2008 г. независим следовател е посочен от МВФ за разследване на подозрения за афера с подчинена. На 14 май 2011 бе арестуван от полицията на Ню Йорк с обвинение за опит за изнасилване на камериерка. След като камериерката се оплаква на персонала на хотела и е извикана полиция Строс-Кан напуска хотела, забравяйки лични вещи, включително телефона си. По-късно Строс-Кан е арестуван на летището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови