Пускат Босна и Херцеговина в антрето на Евросъюза, ЕК предложи страната да получи статут на кандидат

OFFNews 12 октомври 2022 в 18:22 1482 1

Млади жени на улицата в Стария град в Сараево

Снимка Getty Images

Млади жени на улицата в Стария град в Сараево. Страната е разделена на две полуавтономни части - мюсюлмано-хърватска и сръбска.

ЕС предложи да бъде даден статут на кандидат за членство на Босна, каза днес в Брюксел Урсула фон дер Лайен на конференция на посланиците на ЕС, предаде Ройтерс. „Вятърът на промяната отново духа в Европа и ние трябва да уловим този импулс“, коментира тя. „Западните Балкани са част от нашето семейство“, допълни Урсула фон дер Лайен.

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей съобщи, че Европейската комисия препоръчва на 27-те членки на евросъюза да предоставят на Босна и Херцеговина статут на кандидатка за членство, предаде Франс прес. „Това е нещо, което можем да направим и трябва да направим“, каза той пред членовете на комисията по външни работи на Европейския парламент.

За тази крачка към присъединяването към ЕС е необходимо единодушието на двадесет и седемте страни членки. Признаването на статута на кандидат е началото на дълъг процес, като трябва да бъде осъществена „предприсъединителна стратегия“ на ЕК: програма за подкрепа на реформите, необходими за интеграцията, съчетана с финансова помощ. Вархей подчерта „геополитическите последици от този избор“.

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович заяви, че получаването на статут на кандидат за членство в ЕС от Босна и Херцеговина е исторически момент за страната, предаде информационният сайт Кликс.

"Решението на Европейската комисия да препоръча на Съвета на ЕС предоставянето на статут на кандидат за членство в Европейския съюз на Босна и Херцеговина е добре дошло и е историческо за нашата страна и гражданите ни. Това е силно послание към гражданите на Босна и Херцеговина, на което се надявахме и преди, че нашето бъдеще е в европейското семейство", каза Туркович.

Туркович коментира доклада на Европейската комисия за напредъка на Босна и Херцеговина, представен от Европейската комисия:

"Особено съм доволна от факта, че постигнахме важен напредък в хармонизирането на външната политика на Босна и Херцеговина с външната политика на Европейския съюз и увеличихме степента на присъединяване към позициите на ЕС".

Тя посочи, че въпреки натиска и опитите за попречване, Босна и Херцеговина е успяла, с подкрепата на председателя на президентството на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович и хърватския член на Председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич, да хармонизира значително външната си политика с тази на ЕС, особено по отношение на ситуацията в Украйна.

Босна е разделена на две полуавтономни части – Мюсюмланско-хърватската федерация и Република Сръбска, след края на войната, която отне живота на 100 000 души между 1992 и 1995 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

1

Американския протекторат, мислех, че в ЕС се взимат само независими държави?!?