Пучдемон за ултиматума на Мадрид: Ние поискахме диалог, посланието е разбрано

OFFNews 12 октомври 2017 в 15:18 5685 1

Каталунският премиер Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен вчера от испанското правителство, съобщи Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Испанският премиер Мариано Рахой даде на Пучдемон 5 дни да изясни позицията си за декларацията за независимост на Каталуния.

Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост на Каталуния, Мадрид ще му даде допълнителен срок до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, позволяващ на испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния.

Пучдемон коментира ултиматума в Туитър, където написа: "Ние искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155. Посланието е разбрано".

Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас пък каза на Рахой в Туитър: "Това, което иска международната общност и което очаква Каталуния, е искрен диалог, а не конфронтация и нови заплахи."

Преди дни Карлес Пучдемон отложи обявяването на независимостта с няколко седмици, за да се водят преговори с Мадрид. Испанското правителство обаче отхвърли какъвто и да е диалог, докато съществува възможността за отцепване от Испания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови