Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Прозападният министър на енергетиката Зорана Михайлович загуби креслото си в сръбското правителство

OFFNews 23 октомври 2022 в 19:56 5514 1

Зорана Михайлович

Снимка Facebook / Zorana Mihajlovic

По-рано тази година проф. Зорана Михайлович поиска диверсификация в газовия и нефтения сектор.

Прозападният министърът на енергетиката на Сърбия проф. Зорана Михайлович няма да бъде част от състава на новото сръбско правителство. Това се разбра след като лидерът на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) и президент на Сърбия Александър Вучич представи кандидатите за министри в новото правителство за заседание на Главния съвет на СПП в неделя.

Според белградската телевизия „Нова“ отпадането на Михайлович е свързано с активността и през последните седмици, когато професорката по икономика заяви, че във войната в Украйна се случват „сериозни неща и зверства“ и, че Белград трябва да каже дали ги подкрепя или не.

„Сърбия реагира в ООН и подкрепи резолюции, осъждащи атаката на Русия срещу Украйна. Факт е, че Русия води завоевателна война в Украйна и там се случват сериозни неща и зверства и ние трябва да кажем дали го подкрепяме или не. Ако е наша политика; ако искаме членство в ЕС, тогава трябва да помислим и каква ще е следващата стъпка“, каза проф. Михайлович.

Остро на изразеното от нея мнение реагираха колегите й от СПП и особено депутатът Владимир Джуканович, който се закани, че ще бъде обсъдено бъдещото участие на Зорана Михайлович в следващия кабинет. Михайлович участваше без прекъсване в сръбските правителства от 2012 година насам и е заемала и поста вицепремиер. Министърката обаче откри сражения на много фронтове, като разкритикува идеите за отлагане на отоплителния сезон, намери сериозни пропуски в центровете за социална работа, а отделно води от години битки с директора на „Сърбиягаз“ Душан Баятович. През това лято пък нарече голяма грешка оставянето на газовата и петролната индустрия на Сърбия в проруски ръце и каза, че Белград ще се стреми към диверсификация на доставките си.

В съобщение за състава на новото сръбско правителство ТАСС със задоволство констатира, че в новото правителство не е включена „проамериканският министър на енергетиката Зорана Михайлович“. В новото правителство го няма и досегашният министър на вътрешните работи Александър Вулин, който пък вероятно е дръпнат на сянка заради силните си проруски изказвания. Вулин обаче ще оглави по всяка вероятност сръбската разузнавателна агенция BIA – Агенция за сигурност и информация.

Запитан за отсъствието на дългогодишния член на кабинета Михайлович сред имената на новите членове на правителството Александър Вучич, цитиран от белградския „Блиц“ на това не трябва да се гледа като на наказание, а за „даване на шанс на други хора“. „Иначе не е нужно да правим избори, ако само прехвърляме хора от мандат в мандат. Естествено е, да има промени“, каза Вучич.

Новото правителство включва 13 нови имена, а ръководството на СПП е одобрило с 1 „въздържал се“ предложението на кандидата за министър-председател Ана Бърнабич за състава на кабинета. Ивица Дачич ще бъде вицепремиер и министър на външните работи, а Милош Вучевич ще бъде министър на отбраната и също вицепремиер.

Синиша Мали е номиниран за поста министър на финансите и също ще бъде вицепремиер. Томислав Момирович ще бъде министър на вътрешната и външната търговия, Йелена Танаскович ще бъде новият министър на земеделието и горите, Ирена Вуйович - министър на околната среда, Горан Весич - министър на строителството.

Вакантни засега са креслата на министрите в министерството на телекомуникациите и на информацията, както и в министерството на публичните инвестиции.

Гласуването в сръбския парламент за новото правителство ще се състои на 25 октомври, съобщи заместник-председателят на СПП и кмет на Нови Сад Милош Вучевич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1500

1

BENZEROFF

23.10 2022 в 20:22

Странно, тези пръсти сочещи в различни посоки - не ви ли напомнят на друга блондинка ...
Само, че на Зорана не и беше разрешено да харчи "народни" пари ...за разлика от тази , храчеща парите на цяла Европа за глупости...
 
X

Подкастът на OFFNews