Проучване: Какво да правим, за да сме по-щастливи в пандемия

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2021 в 08:29 1723 0

Институтът за изследване на щастието в Копенхаген е направил "екшън план" с ключови всекидневни дейности, които да помогнат да повишим щастието си в пандемичната обстановка, съобщи БТА, като цитира Онор Ханрек Уилкинсън от Института.

Планът е представен в рамките на доклада от проучване, започнало през април, което цели да се разберат ефектите от пандемията от COVID-19 върху нашето щастие и да се проучи как можем да засилим благополучието си по време на глобалната пандемия. Изследователите са установили, че с увеличаването на случаите на коронавирус респондентите са се чувствали по-тревожни и отегчени и по-малко горди, щастливи и спокойни. 

Младите хора, необвързаните и тези без работа са страдали най-много от самотата, докато тези със стабилна работа и връзки са били най-защитени, сочи още изследването. В същото време е установено, че съжителството невинаги е предпазвало от самота - неженени, живеещи с повече от трима души, са били по-самотни от тези, които живеят сами. 

Медитацията, говоренето с близки и излизането навън са били ключови дейности за намаляване на усещането за самота. Степента, в която хората са се чувствали тревожни, е била повлияна от избора на медия за информация за пандемията.

Тези открития ни позволиха да анализираме емоционалното въздействие на глобалната пандемия и оттам да разработим препоръки за защита на хората от негативните последици занапред, обяснява Онор Уилкинсън. 

Планът за действие, за да се повиши усещането на щастие, включва шест основни точки. 

Прекарвайте повече време навън - дори 15 минути на ден значително увеличават удовлетворението от живота, ангажирайте се с дейности, свързани с изкуства, занаяти или проекти "направи си сам" - много от тях не изискват физически контакт с другите, посрещайте предизвикателствата открито, с приемане и любопитство, съветват от Института за изследване на щастието. Подайте ръка за помощ на приятелите и семейството си - улесняването на живота на другите положително влияе върху личното ни благополучие,
поддържайте връзка с близките си - дори виртуалните контакти подобряват благополучието, препоръчват експертите . Те напомнят и важността да сме във форма, защото упражненията са важни за физическото и психическото здраве.

Очевидно има много различни неща, които хората могат да направят за по-голямо щастие, и е трудно те да се подредят в класация, отговаря Онор Уилкинсън на въпрос има ли формула на щастието, но отбелязва, че най-важните двигатели на щастието са социалните отношения, икономическото благосъстояние, физическото и психическото здраве, свободата, доверието и добротата. Затова много ефективна например би могла да бъде разходка с добър приятел или член на семейството. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови