Протестиращи срещу COVID мерките атакуваха румънския парламент

OFFNews 21 декември 2021 в 15:30 2517 0

Снимка Getty Images

Десетки румънци нахлуха в двора на парламента в Букурещ, протестирайки срещу намерението на правителството да въведе зелен сертификат за достъп на работното място, съобщи romania-insider.com.

Демонстрантите са членове на радикално-дясната партия AUR, чийто лидер, 34-годишният Георге Симьон, е в основата на анти-COVID демонстрациите.

В ранните часове на деня пред входа на сградата, където заседава Камарата на депутатите, се събраха близо 2000 души. Около 200-300 от тях успяха да влязат в двора на парламента, а останалите бяха блокирани извън оградата от полицията. Демонстрантите, които атакуваха основната сграда на парламента, бяха блокирани на стълбите и на входните врати. За да потушат размириците властите мобилизираха целия наличен състав на жандармерията. 

Гигел Штирбу, депутат от Националната либерална партия (PNL), заяви пред канал Диджи 24, че няколко коли в двора на Сената са били обезобразени с графити. По-късно стана известно, че автомобилите са дипломатически и са на японското посолство. По време на размириците посланикът на Япония е присъствал на събитие в Сената. По-късно той беше изведен от сградата с помощта на специалните части и жандармерията.

На пресконференция след събитието лидерът на AUR Георге Симьон заяви, че протести срещу зеления сертификат ще се проведат и през следващите дни. Той призова за санкции за виновните за днешните инциденти.

През октомври COVID сертификатът беше въведен за достъп до ресторанти, молове, магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, зали за представления и културни места, тъй като страната беше засегната от четвъртата вълна на пандемията и се бореше с рекорден заразени и хоспитализирани.

В понеделник Министерството на здравеопазването обяви, че изискването за зелен сертификат на работното място се въвежда заради повишаването на заболеваемостта в трета поредна седмица. Здравните власти обявиха, че мярката ще бъде отменена, когато заболеваемостта в страната падне под 1%. 

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Румъния е втората европейска държава, след България, с най-нисък процент ваксинирани в ЕС, от 39,6%. До 20 декември напълно имунизирани са 7 742 950 румънци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови